Иновация в колективното пазаруване

Секторът на колективното пазаруване е може би един от най-бързо развиващите се сегменти на онлайн пазара. Корените на модела датират от 2004 г., когато се забелязват първите наченки на идеята, а за дата на окончателното му оформяне и стартиране се счита 2008 г., когато започва дейност Groupon – лидерът в този сектор в САЩ. Последва истински бум от сайтове, копиращи модела в различните краища на света, а Groupon става най-бързо растящата компания в цялата световна икономическа история.

Днес, съвсем основателно, можем да говорим за цяла ваучер индустрия, възлизаща на стотици милиарди щатски долари в световен мащаб. Мощната експанзия на този бизнес не подминава и България, където се утвърждават няколко по-големи сайта, копиращи западния модел. Въпреки сравнително краткото си съществуване обаче, и този модел вече има няколко ясно изразени недостатъка, които са пречка пред по-нататъшното му разширение. Може би най-големият от тях е свързан с това, че голяма част от клиентите, посещаващи даден търговски обект с ваучер, не се връщат отново в същия обект при редовни цени, което поставя под много сериозна въпросителна ползата в дългосрочен план за всеки един търговец от публикуване на оферти с атрактивни намаления.

Тук някъде на сцената се появява един български сайт със скромните амбиции да разтърси из основи пазара. При покупка на ваучер от Prommo.BG, вие не просто ще получите дадена стока или услуга на много атрактивна цена, но и ще получите допълнителен талон за отстъпка за същия търговски обект, важащ за по-дълъг период от вашия ваучер, и то напълно безплатно. Тази иновация прави сайта дори още по-атрактивен за клиентите, търсещи изгодни сделки и намаления, но също и за самите търговци, тъй като този модел им дава несравнимо по-добри възможности да спечелят даден клиент за постоянно. Клиентът е доволен, търговецът – също. Подобна услуга не само не се предлага от нито един друг български сайт за колективно пазаруване, но е уникална и в световен мащаб.

Предстои да видим дали сайтът ще успее да се наложи като game-changer на пазара, но потенциалът определено е обещаващ. Със сигурност е време и за промяна на станалия вече скучен модел на колективното пазаруване, непроменян от създаването му.

HTML код на статия

Автор: nnmladenov


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар