Кога се нуждаем от летни или зимни гуми

В последните няколко години една от най-дискутираните теми сред шофьорите е това дали зимните гуми трябва да бъдат задължителни или не. Съществуват множество противоречиви мнение разбира се. На практика, в Република България няма официално гласуван и приет закон, който да ни задължава да шофираме със зимни гуми през зимата или летни през лятото. Въпреки това, е добре да сме наясно с това през кои месеци с кой тип трябва да оборудваме автомобила си, за да осигурим своята, тази на пътниците и останалите участници в движението безопасност.

Първото правило за това дали се нуждаем от зимни или летни гуми е температурата на въздуха. Ако тя падне под 7 градуса по Целзий, то зимните гуми стават правилния избор. Това осигурява по-добро сцепление на автомобила с мокра, заснежена или заледена настилка. Обикновено периодът за шофиране с летни гуми са от началото на април до края на септември, а този на зимните – от началото на месец октомври до края на месец март.

За да се ориентираме по-добре при избора на тип гуми през различните месеци на годината ще се доверим на специалистите от една от водещите марки за производство на автомобилни гуми – Continental. Според един от лидерите в този бизнес, съществуват три типа избор на гуми според сезона:

  • При температура над 15 градуса по Целзий и суха настилка – за по-кратък спирачен път и управление на автомобила се препоръчват летни гуми.
  • При температура над 15 градуса и мокра настилка – за по-кратък спирачен път и защита срещу аквапланинг се препоръчват летни, но и зимни гуми за защита от „воден джоб“, при който превозното средство е застрашено да се отлепи от пътя, а водачът да загуби контрол над управлението.
  • При температура под 7 градус, комбинирана със сняг, дъжд, лед или слана – за по-кратък спирачен път и превенция от слалом се препоръчват зимни гуми с грайфер над 3мм. дълбочина.

Друг интересен параметър, който е добре да имате предвид е спирачният път с различните видове гуми. Разбирайки разликата в разстоянията на спиране при различните видове гуми ще можете да разберете и важността от това да шофирате с правилния тип гуми през определените за него сезони.

  • Спиране при суха настилка (температура над 15 градуса по Целзий) и скорост от 100 км/ч: автомобил с летни гуми има спирачен път от  – 36,6 м, с всесезонни – 41,9м и със зимни гуми – 44,1м.
  • Спиране при мокра настилка (температура над 15 градуса) и скорост от 100 км/ч: автомобил с летни гуми – 51,3м, с всесезонни – 54,9м и със зимни гуми – 57,3м.
  • Спиране при заснежена, заскрежена или заледена настилка (температура под 7 градуса) и скорост от 40 км/ч – летни гуми – 34,2м, с всесезонни – 17,7м и със зимни гуми – 16,5м.

Сами можете да разберете защо летните гуми са препоръчителни за шофиране през лятото, пролетта и ранна есен, докато зимните по време на студените месеци, които предразполагат към заснежени, заледени или пък заскрежени пътища. Понякога изборът на правилни гуми може да спаси много животи. Като участници в движението по пътищата ние сме отговорни за състоянието на нашия автомобил и сигурността на пътя – не само за нас, за нашите спътници, но и за тази на останалите участници в движението и пешеходците.

HTML код на статия

Автор: t1sh0


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар