Ловци на митове за имоти

Както във всяка една сфера на живота, и за имотите битуват всевъзможни митове. Някои от тях са забавни, други не чак толкова, а някои от митовете могат да струват на вярващите в тях не малки суми, затова е по-добре да се отървете от подобни предразсъдъци и готови, но неверни формули ако смятате да търгувате с имоти или дори само ако смятате да продадете старата селска къща на дядо си и баба си.

Родният ми дом (бащината ми къща) е много ценен/ценна. Бащината ми къща си държи цената и няма да я дам без пари – чували сме подобни заявления от продавачи наистина много пъти. Изглежда това е някакъв психологически феномен. Хората наистина смятат, че родният им дом струва много пари. Може би обяснението е в това, че там, където човек е израснал и “първо мляко засукал”, домът, който е свързан с хиляди сантиментални спомени, действително е много скъп за повечето хора. Но тук думата “скъп” е употребена в друг контекст и няма нищо общо със стойността, измервана чрез финикийските знаци. Това, че дадена къща (апартамент) има за някого голяма сантиментална стойност не значи, че стойността на къщата (апартамента) е голяма и когато се измерва в пари. В много случаи става дума за стари, порутени сгради, които не струват и половината от сумата, която искат за тях ентусиазираните им собственици. И колкото по-бързо продавачите успеят да погледнат имота “отстрани”, т.е. през очите на страничен наблюдател, необременен от емоции, толкова по-бързо ще успеят да определят правилната цена, на която имота реално може да бъде продаден.

Имотите по морето са най-скъпи. Мит, който е доста широко разпространен сред жителите от вътрешността на страната. Истината е, че по морето могат да се намерят както скъпи, така и много евтини имоти. При това трябва да се прави разлика между ваканционни имоти на морето, селски къщи близо до морето и градски имоти близо до морето. Също така трябва да се различават например имоти на първа линия до морето, имоти на втора линия и имоти в еднокилометровата ивица край морето. Най-скъпи са новите имоти на първа линия до морето – дори след спада на цените на имотите, през 2015 година качествените имоти на първа линия се продават на цени около 1200-1500 евро. Но в Слънчев бряг например могат да бъдат закупени ваканционни апартаменти и по 500 евро за квадратен метър. Разбира се те няма да са разположени на 20 метра от плажа, но все пак ще се намират на територията на курорта.

От всички жилища, разположени близо до плажната ивица в България, най-ниски са цените на апартаментите в Бургас и Бургаска област. Жилищни имоти в Бургас могат да бъдат закупени дори на цени от 450-500 евро за квадратен метър. Разбира се, в този случай няма да става дума за нови сгради в централната част на града или в близост до морския парк – жилища по цени между 400 и 500 евро за квадрат купувачите могат да намерят само само в крайните комплекси на Бургас. В центъра на Бургас и близо до морския бряг средните цени на имотите се движат около 600-700 евро за квадратен метър. Но и тези имоти не са от най-скъпите за България – средните цени на жилищата в столицата са по-високи с около сто евро. Цените във Варна и областта също са с десет-петнадесет процента по-високи от бургаските.

Няма значение дали апартамента, пуснат за продажба, е изчистен и ремонтиран, стига да е на добро място. Действително доста собственици на имоти смятат, че ако апартамента има добра локация, тогава няма значение как изглежда самото жилище – така или иначе ще се продаде на добра цена. Това е голяма заблуда, която бива опровергавана както от опита на брокерите, така и множество проучвания и статистически данни, предоставени от консултантски агенции. Дори подреждането на жилището и повърхностно почистване, което не отнема повече от час-два, моментално повишава цената на продавания апартамент с до 2 хиляди лева. Лек козметичен ремонт на стойност до 500 лева може да вдигне цената с до 5 хиляди лева, а солиден основен ремонт може да повиши стойността на апартамента с до над 15 хиляди лева.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар