Можем да предотвратим пулпита

Проблемите със зъбите са отстраними, нужно е само да бъде взето решение да отидем на зъболекар. Това се случва след време, нужно ни да се настроим психически. Причината за страха от зъболекар е болката и неприятното усещане, причинени от инструментите, а дори и от това, че не  можем да видим какво се случва в устата ни. С болката стоматолозите се справят успешно. Зъболекарските кабинети предлагат безболезнено лечение на всеки проблемен. Дори дежурните стоматолози в София.

Едно от болезнените състояния, които ни водят спешно при стоматолога, е пулпитът. При това състояние е засегнат нерва на зъба. Възпалението на нерва причинява болка и напрежение на зъба. Степента на болката зависи от степента на пулпита, дали е лека или тежка. Най – болезнен е острият пулпит, при който възпалението протича бурно и се развива под налягане в затворено пространство. Най-често причината за възникване на пулпита е дълбок зъбен кариес. Стигне ли се до пулпит обикновено процесът е необратим и само в начална степен нервът на зъба може да бъде спасен. Но пулпит може да бъде причинен и от удар по зъба, от термичен шок и при напреднал хроничен пародонтит. Пулпитът налага спешна, неотложна намеса на стоматолог, а лечението задължително се провежда под упойка.

Болката при пулпит често обърква пациента, а и зъболекаря. Болката може да се появи във всяка област на лицето, а също така да “лъже”, че проблемът е в друг зъб. При хроничния пулпит болките се появяват рядко и не са силни, така че да притеснят сериозно пациента. Той често пренебрегва симптомите, които се появяват обикновено при всмукване на въздух.

При детските млечни зъби също е възможно да се стигне до пулпит. В тези случаи целта на стоматолога е да проведе лечение, което да запази зъба докато настъпи време за неговата смяна. Лечението и в тези случаи, обаче е задължително. Нелекуваният пулпит на млечен зъб води до появата на постоянен зъб с увреден зародиш, а признаците са бели петна по зъба, които водят до по-ранното му разваляне.

Във време, когато информация може да почерпим от хиляди източници, зъболекарският кабинет е достъпен, а услугите – безболезнени можем да съхраним здравето си максимално продължително.

 

HTML код на статия

Автор: magicaz


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар