Предизвикателство ли е почистването на болниците?

За една болница не е важно да има единствено добри специалисти, нова и съвременна апаратура и любезен персонал. Да това са едни от най-важните неща, но не бива да се пренебрегва и болничната хигиена като важен фактор, водещ до висококачествено обслужване. А дали всички болници успяват да предотвратят разпространението на инфекции, посредством методите си за чистене? Ново проучване хвърля известна светлина върху ефективността на обичайно използваните методи за чистене  и за това как болниците могат да подобрят чистотата.

Според анализ, публикуван в „Annals of Internal Medicine“, не всеки метод за почистване е с еднаква ефективност. В анализа, изследователите са разгледали няколко проучвания, публикувани през последните две десетилетия, за да видят колко добре се справят известните почистващи техники.

Чистотата е от изключително значение за намаляване разпространението на вътреболнични инфекции. Повечето проучвания са насочени към това да разберат до колко добре почистващият препарат премахва микробите от повърхността. Често се случва, обаче, медицинския персонал да използва едни от най-силните и ефективни почистващи препарати, които премахват микробите от повърхността, но не си дават сметка доколко изпаренията на всички тези препарати влияят върху пациентите и дали това по някакъв начин не се отразява и на лечението им. Истината е, че когато се търсят по-ефективни методи за почистване е важно да се вземат предвид пациентите. Все повече болници трябва да използват стратегии и препарати, които са доказани и проверени и ако е възможно тези техники трябва да бъдат тествани и следени, за да се намери, коя е най-добра за спиране разпространението на микробите и инфекциите и въпреки това не влияе отрицателно на пациентите.

Един от методите за почистване, който болниците трябва да вземат предвид, тъй като е подкрепен от множеството изследвания е използването на  белина, базирана на хлорен диоксид. Въпреки това обаче, болничният персонал трябва да има предвид, че докато повечето изследвания доказват ефективността на даден метод за почистване за намаляване на наличието на определени бактерии, малцина сравняват използваните във времето методи за почистване. Така че за сега болниците трябва да направят свои собствени сравнения и да решат кой метод дава най-добрия резултат за парите си.

Подходяща идея е, преди окончателния избор, всяка болница да направи свое собствено проучване на база използваните до сега средства, за да установи ефективността на всеки продукт поотделно, за да може да избере продуктите, които убиват най-много микроби и инфекции. Разбира се, един от най-важните фактори, които трябва да се вземат предвид е свеждането до минимум на отрицателното влияние на продукта върху пациентите.

Добрата новина е, че има сайт, където болниците са оценени и могат да се сортират по различни критерии, като единият от критериите е „чистота“ . Благодарение на ЦЗПЗ, вече всеки има възможност да оцени и да види мненията на другите на сайта: www.dobritbolnici.info

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар