Продуктова фотография за начинаещи

Имате нужда от продуктови снимки за обява, уебсайт, блог ? Не е нужно да разполагате със студио или скъпо осветление, нито да наемете професионален фотограф да ги направи вместо вас. Тук сме изброили техниките, които използваме и ние за нашия сайт за дамски чанти.

1. Педантично изчистете продукта. Мазните петна и прахоляка блестят. При високата резолюция на днешните фотоапарати може да се забележи всяко петънце, дори и пръстовите отпечатъци. Меката светлина прави така, че мръсотията да не се набива на очи, но остротата, която търсим в снимките прави забелязването на петънцата неизбежно.

Използвайте мека и чиста памучна кърпа. Втриването със спирт не оставя следи и е безопасно за повечето непластмасови повърхности ( спиртът може да повреди пластмасата), за нея може да се използва силно разредена вода със сапун. Първо пробвайте на местата от продукта, които не се виждат.

2. Излезте навън. Облачен ден е най-добрия вариант. Ако денят е хубав насочете се към “отворена сянка”: място защитено от слънцето, но от което все пак може да се види чисто небе. Такива места се намират по-лесно сутринта или надвечер. Това, което търсите е хубава, разсеяна светлина. Това което НЕ искате е слънцето директно да осветява продукта ви.

Можете да работите и вътре. Близо до прозорец, към който слънцето не свети директно. Така ще е по-тъмно и статива е задължителен.

3. Сложете няколко листа чисто бяла хартия на масата и сложете продукта отгоре. Намерете солиден обект, който да сложите, зад продукта, за да държи листа изправен.

4. Сложете фотоапарата си на статив. Това е наложително, тъй като ще използвате малък отвор (aperture) и дълги скорости на затвора (shutter speed), които са нужни за продуктовата фотография. Ако нямате статив, можете да сложите апарата на нещо друго, но трябва да е неподвижен и на правилната височина.

5. Местете се. Изпробвайте различни ъгли на заснемане. Също така трябва да сте на правилното разстояние. Продуктите, както и всичко друго, ще изглеждат странно ако ги снимате от прекалено близко. Ако е възможно гледайте да сте на минимум половин метър.

6. Направете правилните настройки на апарата.

  • Убедете се, че светкавицата е изключена. Продуктите заснети с директна светкавица имат силни проблясъци на някои места и груби сенки на други.
  • Настройте белия баланс. Ако имате “сенчесто(shady)” или “облачно(cloudy)” настройки, използвайте тях.
  • ISO-то трябва да е максимално ниско. Когато се използва ниско ISO, снимките са по-остри и ясни
  • Настройте фотоапарата си на aperture priority. Всички дигитални SLR-и и дори някои компактни имат тази настройка. Ако имате компактен апарат на който това липсва, използвайте режим “Macro”.

7. Настройте отвора (aperture), ако имате тази настройка. Продуктовата фотография често изисква малък отвор (по-голямо f число), за по-голяма дълбочина.

Оптималния отвор зависи от много фактори, така че експериментирайте. Започнете с f/11 и направете снимки с няколко стъпки по-надолу или нагоре. Използвайте този отвор, при който снимката изглежда най-остра.

8. Използвайте правилната експонация. Бялата хартия може да обърка сензора на фотоапарата. Ще го разпознае, като нещо ярко, което трябва да се затъмни до сиво, вместо да се остави бяло. Една стъпка нагоре, на фунцкията “компенасация на експонацията”(exposure compensation) е добро начало. Обикновено хартията трябва да остане бяла, но не чак до 255 бяло.

9. Включете таймера. За да не рискувате с трептенето на фотапарата, когато натискате копчето за снимане, включването на 2 секунден таймер, ще даде нужното време трептенето да спре.

10. Направете снимка. УСПЕХ !

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Продуктова фотография за начинаещи, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар