Слухова загуба на едното ухо

Загубата на слуха на едното ухо е когато изпитвате затрудения при чуването или дори глухота, която засяга само едно от ушите ви. Това състояние може да доведе до проблеми с разбирането в по-шумна обстановка, установяването на източника на определен звук и справяне с неприятен фонов шум. Състоянието е известно още като едностранна слухова загуба или едностранна глухота. Като трябва да можете да чувате съвсем ясно с другото ухо.

В случай че усетите загуба на слуха в едното ухо, веднага потърсете за съвет вашият личен лекар. Внезапната поява на това състояние изисква спешна медицинска помощ. Личният лекар ще може да ви осигури подходящо лечение и да ви насочи към специалист. Понякога е възможно състоянието да отшуми и без лечение, но при всички случаи докторът, в зависимост от причината за слуховата загуба, ще препоръча как да се процедира най-правилно.

Има много възможни причини за появата на едностранна слухова загуба. Някои от тях са травма на ухото, излагане на силен шум, определени лекарства, боледуване. Може да е естествена последица от остаряването. Някои от тях могат да бъдат излекувани напълно, например запушване с ушна кал, чуждо тяло или инфекция с натрупване на течност.

Как се определя слуховата загуба в едното ухо?

По време на прегледа вашият лекар ще се запознае със симптомите и здравната ви история, ще прегледа ушите, носът и гърлото. Може да се наложи да се направи тест на слуха. По време на този тест докторът или специалистът ще измери реакцията ви на определен обхват от звуци и тонове с различна сила. Този тест ще му помогне да определи коя част от ухото точно е засегната и да открие скритата причина за загубата на слуха.

Лечението най-вече се определя от причината за слуховата загуба. В случай че няма как слухът да се възстанови напълно, може да ви препоръчат да закупите слухов апарат. Това ще подобри слуха и ежедневието ви. Ако ухото е запушено с ушна кал или чуждо тяло, специалистът ще го премахне най-правилно. За да не се получат допълнителни травми в ухото, винаги търсете професионална помощ.

Можете да се запишете за безплатна консултация и тест на слуха във Fonio на адрес:

улица „Хан Аспарух“ 31, 1463 София (между бул. Витоша и ул. Цар Асен),
булевард „Васил Левски“ 97, 1000 София (на ъгъла с ул. Стара Планина),
ул. Русе 15, 9000 Варна (зад Операта в сградата на бившето Данъчно),
ул. Иван Вазов 42, 4000 Пловдив (партер на сграда на телевизия Европа),
ул. Марно Поле 24Г, 5000 Велико Търново (до параклис Св. Мина срещу Полицията)

или на телефон: 0800 20 123 (също безплатен).

HTML код на статия

Автор: cloxy


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Слухова загуба на едното ухо, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар