Трикове за ароматизиране на домашната ракия

Плодовете са най-добрия ароматизатор за ракия. Освен да променят дъха те се отразяват положително и на вкуса на ракията. Ето няколко готови трика за ароматизиране с плодове на домашната ракия.

Настройка от праскови за супер питие.

Необходими продукти: 1,0 кг праскови, 2,0 л водка или домашна ракия.

Плодовете се изчистват и се измиват с вода. Подсушават се и се смилат с плодомелачка или се претриват през сито. Кашата се внася в емайлиран съд (тенджера) с плътно затварящ капак. Залива се с ракията и се покрива с капака. Тенджерата се оставя за една седмица в помещение със стайна температура (20°С). През това време всеки ден се разклаща по 1-2 пъти. В края на срока сместа се прецежда първо през гевгир, а след това през марля или тензух. Бистрата настройка се налива в бутилка и се съхранява в хладилник до ползване.

Настройка от зелени орехчета

Необходими продукти: 1 кг. зелени орехчета с големина на едър лешник, 2 л. водка (ракия) или водно-алкохолна смес с алкохолно съдържание 47° (приготвя се чрез смесване на равни части вода и 96° чист спирт), 5-6 зърна от карамфил и половин чаена лъжичка канела.

Орехчетата се нарязват на четири части и се внасят в стъклен буркан с вместимост 3-4 л. Заливат се с водката (ракията) или водно-алкохолната смес. Бурканът се затваря плътно с винтов капак, разклаща се интензивно и се оставя за една седмица на слънце. През това време всеки ден се разклаща в продължение на 2-3 минути. В края на срока течната фаза се отделя. Остатъкът се прецежда (изстисква) през тензух. Получената течност се смесва с отделената.

Настройка от индийско орехче с която ще учудите всеки ценител на екзотиката.

Необходими продукти: 100 г. индийско орехче във вид на пудра, 2 л ракия с алкохолно съдържание 50°.

Ореховата пудра се внася в стъклен буркан с вместимост 3 л. Залива се с един литър ракия. Бурканът се затваря и се държи в помещение с температура 20°С. Настройването продължава 24 ч, през което време се разклаща 2-3 пъти. В края на срока течната фаза се отделя и се налива в бутилка. Остатъкът се залива с останалата ракия. Настройването продължава при същите условия и режим. След 24 ч. течната фаза се отделя и се смесва с първата. Смесената настройка се държи 48 ч. в хладилник за избистряне. Бистрата част се декантира и налива в бутилки, които се съхраняват в хладно помещение. Използва се както другите ароматни настройки.

Понеже ароматните настройки не са стандартни прибавянето им в ракията става на порции (50-100 или 150 милилитра за литър ракия) или на дози, за да не сбъркаме.

След внасянето на всяка порция ракията се разбърква за хомогенизиране. Изчакват се 10 минути за балансиране и се взема проба, която се дегустира. Ако ароматът не задоволява, се внася втора порция от настойката, разбърква се, изчакват се 7-8 минути и отново се взема проба за дегустация. Възможно е да се наложи добавяне и на трета порция. След последната порция ракията се разбърква в продължение на 2-3 минути. Оставя се в покой за една седмица за балансиране на аромата с вкуса и се налива в бутилки.

Все пак ако искате да сте супер точни може да определите дозата на настойките, чрез лабораторна проба. Вземат се 5 половинлитрови бутилки, които се подреждат и номерират. В тях се налива по 200 мл. ракия, която ще се ароматизира. С помощта на пипета или градуиран цилиндър се отмерват 5 мл. от настойката и се внасят в първата бутилка, във втората се внасят 10 мл., в третата 15 мл., в четвъртата 20 мл. и в петата 25 мл. Разбъркват се добре и се опитват на вкус и аромат. Бутилката, в която ракията получава най-висока оценка, се отделя и въз основа на съотношението настройка ракия се изчислява количеството настройка за цялата партида произведена ракия. Примерно най-висока оценка е получила ракията във втората бутилка в която е внесена 10 мл. ароматна настройка. Количеството на ракията е 38 л. Първо определяме количеството настройка за един литър ракия (за 200 мл. са необходими 10 мл., за един литър пет пъти повече. Умножаваме 10 по 5 и получаваме 50 мл. настройка). Изчисляваме количеството за цялата партида ракия, като умножаваме 38 по 50. Получават се 1900 мл., което прави 1,9 литра настройка. Определеното количество се отмерва и се внася на тънка струя в ракията при непрекъснато бъркане. Оставя се една седмица за хомогенизиране и балансиране, след което се налива в бутилки, които се затапват и се нареждат в помещението за съхранение.

Всичката тази сложна хамалогия може да си я спестите, като се доверите на специалистите от http://www.ludastrast.com/    до град Габрово. Освен да намерите супер луксозен казан и модерно оборудване в тази дестилерия може да поръчате дори онлайн ракия по поръчка със специален цвят, вкус и аромат.

HTML код на статия

Автор: petkodimoff


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар