Домашни мискове за блатове

Захванем ли се да правим торти, вече не се и замисляме – първата ни работа е да купим готовите блатове за торта от магазина. А всъщност най-обичаме да хапваме и да се представяме пред гости с домашно приготвени вкусотии.

Повечето от нас обаче, по отношение на тортите, избират да направят компромис и купят блатовете от магазина, а кремът – да приготвят вкъщи.

Защо обаче да не направим цялата торта домашна. Как? Много лесно. Като надхитрим рецептите и сами си приготвим предварително сух микс за блатовете.

Запознайте се с първия вариант на сух микс за блат, който можете да си съхраните в буркан, да залепите прилежно едно етикетче и да го подредите на рафтчето на сухо и хладно място.

  • Да започнем с жълтия блат:

Сух микс за жълт блат:

Ето какво ви е нужно:

2 и ¼ чаени чаши брашно

1 и 1/2 чаени чаши захар

3 и ½ супени лъжици бакпулвер

1 супена лъжица сол

Изсипвайте съставките на пластове в буркан. Първо брашното, върху него бакпулвера и накрая солта. Съхранете на хладно място.

Как да приготвите блата?

Първо, изваждате бурканчето със сухия микс за жълтия блат и го изсипвате в купата. Подготвяте си останалите съставки, които са:

1 и ¼ чаени чаши студено прясно мляко

1/8 чаени чаши растително олио

1 пакетче масло, размекнато

1 супена лъжица ванилиева есенция

3 големи яйца

 

Как да направите сместа за печене? Размекнатото масло сложете в купа за миксер и разбийте за 1-2 минути. Изсипете сухия микс върху него и объркайте с маслото за около 30 секунди. Добавете останалите – мляко, олио, ванилия и яйца – и разбивайте на средна до висока степен за още една минута.

Изсипете в намазана с масло кръгла тава на средна до силна фурна – 200-220 градуса, за около 25 минути. Ако правите кексчета тип „капкейк”, започнете да ги проверявате за готовност след 15-тата минута. Оставете блата да се охлади преди да намажете с крем или глазура.

  • Идея! Такива миксове можете да направите и като подарък на някоя приятелка, майка, домакиня. Изберете хубаво бурканче за съхранение, надпишете върху красива хартия етикет и готово. Поставете в кошница с шоколад, кафе и красиво написана рецепта за тази торта. Получава се оригинален и обещаващо вкусен подарък.
  • Да преминем към сухия микс за бял блат
    Ето ги сухите съставки, които отново можете да съхраните в буркан:2 и ¾ чаени чаши брашно1 и ¾ чаени чаши фина захар на кристали или пудра захар2 чаени лъжици бакпулвер

    ¾ супена лъжица сол

    Смесвате всичко, слагате го в буркана и залепвате етикетче „сух микс за бял блат”. Мястото за съхранение отново трябва да е сухо и хладно.

    Като дойде време за тортата, разбира се, ще ви трябват и течните съставки. Ето ги и тях:

    ¾ чаена чаша краве масло

    5 белтъка (Съжалявам , че се налага да ги отделяте, но нали правим бял блат)

    1 чаена чаша прясно мляко

    2 супени лъжици ванилия

    ½ супена лъжица бадемова есенция

    Приготвянето.

    Изваждате буркана със сухата смес, която ще объркате със следната течна:

    Разбивате белтъците, като ги поставяте един по един. Добавете млякото, ванилията и бадемовата есенция.

    Разделяте на две и печете в кръгли, намазани с масло, тави за около 30 минути на умерена фурна – 200 градуса.

     

HTML код на статия

Автор: georgi_georgiev


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар