Какво се случва с автомобила преди претопяването му?

Предаването на колата на фирма, оперираща в сферата на рециклирането, е само началната стъпка от един все популяризиращ се бизнес из цял свят. Той цели да се намали вредното въздействие на човешката дейност върху природата и по-оптималното използване на ограничените ресурси.

Предаден на фирма за коли за скрап, автомобилът преминава през сложен и времеемък процес на разглобяване и неутрализиране на опасните субстанции в него. Подготовката на колата изисква преминаване през няколко утвърдени стъпки. След това тя се предава за претопяване.

За всеки един клиент е важно да знае, че каква е марката автомобилът, коя година е произведен, дали става дума за камион, лека кола или бус, не са от значение. Това, което вълнува изкупващия автомобила, е тежестта и то на компоненти, които са ценни за преработващата индустрия.

Споменаваме процеса на разглобяване, тъй като част от компаниите на пазара работят с предварително изготвени таблици за стойността на  автомобилните части или пък с цели автомобили.

Всяка една фирма за изкупуване на коли за скрап поема ангажимента да организира и подготви автомобила за претопяване. Тя идва на място, в определен от вас ден и час, оглежда колата и оформя необходимата по закон документация (с нея правите дерегистрация на колата в КАТ и я отписвате от общината). След това автомобилът се извозва до специална площадка. Тук служители на компанията източват всички течности – гориво, спирачна течност, масла, антифриз, ферон за климатика и т.н. Отстраняват се още акумулаторът, батериите и други елементи. Задължително е премахването на въздушните възглавници, гумите, седалките и други части от купето на автомобила.

Преди претопяването се махат филтрите на двигателя, свалят се пластмасовите брони, фаровете, стъклата и всичко друго, което изисква отделно складиране според материала, от който е произведено.

След като процесът на разглобяване е завършен, частите от автомобила биват транспортирани до съответните места, където биват претопявани. От там те се претапят и се създават чисто нови метални елементи които ще намерим след време в магазините. Този процес е изключително екологичен и щадящ природата тъй като не се налага да се изкопава нова руда която да се преработва в желязо, а се използва готовото такова. Това по никакъв начин не оказва влияние на качеството му. То не се износва и след претапянето си метала има перфектни качества – здрав и устойчив. По никакъв начин не може да се различи от този който е изкопан от руда.

Така че нека запазим природата и да преработваме суровините с които разполагаме за да живеем в един по добър свят.

 

HTML код на статия

Автор: 1988_Danov


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар