Как да изберем подходящ сайт за своя бизнес

В днешно време има множество студия предлагащи уеб дизайн като услуга. Имайки предвид, че един нормален потребител е много вероятно да не е запознат с динамиката на тази услуга, съществува рискът той да инвестира грешно бюджета си. Факт е, че когато не желаеш да плащаш много голяма сума, има и голяма вероятност да се сдобиеш със сайт, който по-скоро би навредил на бизнеса ти отколкото да помогне. Но дали стратегията да платиш повече за по-добро качество е правилна? Както казах в началото – в момента тази сфера е буквално претъпкана от конкуренти и всеки се бори за повече клиенти, следователно е логично да има и по-добри решения на ниска цена. Как например едно ново студио би се противопоставило на фирма съществуваща на пазара от 9-10 години? Едва ли отговорът е “с ниска цена и ниско качество.” Възникват все повече сайтове даващи ви възможност сами да наредите нужната визия. В близкото бъдеще голяма част от тях ще еволюират и ще започнат да ви предлагат буквално всичко нужно за да получите сайта, от който се нуждаете. В такива моменти вероятно работата на дизайнерите ще е просто да получават заплащане за да свършат работата вместо вас. Един вид да ви спестят някой и друг час. Разгледайте wix.com и ще разберете за какво говоря.

Как да изберем подходящия сайт?

В момента съществуват няколко вида решения – сайтове с контролен панел, сайтове без контролен панел и сайтове предлагащи услугата да си създадете сайт след регистрация. Ключовият момент тук, е как да намалите цената за сайт. Когато искате уникален сайт, повечето студия в страната за да не ви откажат със стряскащо високата цена ще ви предложат такъв, но не точно. Това, което ще ви предоставят е шаблонно изпълнение с леки корекции, което ще им спести времето и ще им позволи да приемат повече поръчки. Реално погледнато за да се сдобиете с един напълно уникален сайт, с контролен панел, слайдер, галерия, страница с контактна форма и всички други визуални характеристики не би следвало да ви искат по-малко от 2000лв., (а някои плащат дори и повече за нещо напълно шаблонно.) На мен лично като сума с оглед на свършената работа ми изглежда нормално, но защо да плащате 2000 като можете да платите 500 за същото? Тук ключът се крие във факта, че структурно сайтовете започват да стават все по-еднакви. На пазарът се търсят все повече сайтове заемащи цялата ширина с паралакс ефекти и разни модерни слайдери и галерии имащи филтри. Разгледайте някои предложения тук изработване на сайтове. Както можете да видите, един подобен сайт ви дава всичко нужно, дори и повече. Достатъчно е да се направят нужните структурни промени, да се добавят уникални изображения, текст лого и корпоративните цветове и всичко си идва на мястото. В другия случай ще трябва да си платите и за дизайн на всяка от страниците и пак няма да има гаранция, че ще стане това от което реално се нуждаете. След дизайна идва кодиране, тестване, интеграция на система и т.н.

Работа на трима човека за цял месец със заплата по над 1000лв. за сайт под 2000лв. как ви се струва? Нереално нали. И все пак услугата се предлага.

Преди седмица дойде пореден клиент, който се беше сдобил със сайт изграден на система, за която не са му предоставили лиценз, но не са го и информирали, че има нужда от такъв за да е законно. От своя страна самата система за редене на страници е дала на студиото създало сайта ограничени възможности спрямо които те му проектирали сайта. Отделно самото студио си направило личната страница със същата система, както и на всички клиенти, но нали предоставят цяла система изглежда скъпарско… Несериозна работа, поднесена като уникално изпълнение на висока цена, а за капак по незаконен начин. Като се има предвид, че става въпрос за даване под наем на яхти, момчето буквално се беше сдобило с пречещ на бизнеса му сайт. Клиентът не е длъжен да разбира от маркетинг и дизайн. Затова си плаща.

Преди да поръчате сайт си задайте следните въпроси:
– Какво искам да покажа (потребителите нямат време да четат)
– Често ли ще добавям съдържание (ако отговорът е да, то се нуждаете от по-скъпото решение – сайтове с контролен панел)
– Нуждая ли се от търсачка (търсачките са за сайтовете с панел)
– Ще се нуждая ли от специфични дизайнерски елементи (Дори един качествен дизайнерски елемент сложен на правилното място ще създаде чудеса за вашия стил)
– Логото ми умее ли да продава (ако нямате качествено лого и не желаете ново по-добре да имате и слаба конкуренция)
– Сам ли ще си управлявам съдържанието (ако ще добавяте често съдържание имайте предвид, че студията предлагат такса за администрация)
– Кои са основните ми цветове (всеки цвят внушава различни нагласи – аз лично предпочитам синьо, черно и червено, но и лилавото тип milka е много ефектно)
– Нуждаете ли се от регистрация на потребители

Добре си помислете дали сайтът ви трябва да бъде чак толкова неповторим и структурно отличителен, защото в днешно време сайтовете се правят с 2 до 4 колонки и всяка от тях се пълни с по-малки елементи. Естетиката от своя страна също налага някои ограничения. Подобни сайтове могат да ви бъдат предложени и на ниски цени с контролен панел, но ако се нуждаете от нещо по-оригинално, за вас ключовото е именно дизайнът на страниците. Добър дизайн на сайт неможе да бъде направен от уеб дизайнер! Уеб дизайнерите кодират, те не са артисти. Те не разбират от имидж и стил. Следвайки това правило (разбира се в страната има десетина изключения) ако имате голям бюджет е по-добре да се обърнете към криейтив студио и чак след това към уеб студио. Аз лично бих поверил цялата си корпоративна идентичност на рекламна агенция, но цената за добре свършена работа е 5 цифрена. В другия случай е излишно да се охарчвате. Заложете на добре изглеждаща готова основа, купете лиценза и за около 100лв. и я развийте добавяйки нужните ви функционалности и визуални елементи. Така ще спестите от дизайн и надутата цена, която ще ви искат програмистите за своята “уникална визия”.

HTML код на статия

Автор: websites


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар