Как направих 100 долара от снимки

Истината е – с много труд и търпение! Ако някой си мисли, че просто снимаш и качваш и после парите започват да валят, то много се лъже. Снимането е най-лесната част. После идват въвеждането на ключови думи, избиране на категории, добавяне на моделско, или авторско съгласие и най-горчивата част – отхвърлянето. Всеки сайт има различни изисквания относно изброените – някои искат по-малко, други повече ключови думи, категориите са различни, техническите изисквания за снимките, също. Аз работя предимно с Shutterstock, но съм пробвала и други фотографски сайтове, като Dreamstime и  Fotolia. На последните два няма да се спирам, тъй като снимките ми се приеха сравнително лесно, но затова пък продажбите не вървят добре. Основно качвам снимки в Shutterstock, където и направих и своите първи 100 долара.

В началото всеки минава тест за одобрение с няколко снимки, ако не се лъжа бяха 10 броя. При първото ми кандидатстване ме отхвърлиха с 4 одобрени и 6 отхвърлени, като имаше коментар към всяка неодобрена снимка, каква е причината. При второто кандидатстване качих 4-те вече приети и 6 нови, като от новите одобриха пак 2-3 и по същия начин вече от 3-тия път ме приеха в голямото си семейство. Искам да отбележа, че професионалният фотоапарат не ви гарантира влизане. Бях направила снимките с джобно любителско Sony, а мои приятели с професионални апарати се отказаха след няколко отхвърляния в същия сайт.

Има няколко важни правила при продажбите на снимки:

  1. Мислете комерсиално, но оригинално. Снимките ви с природни пейзажи ще бъдат приети, ако отговарят на техническите изисквания, но никой няма нужда от тях. Разсъждавайте като някой, който трябва да направи банер, или да допълни статия. Темата трябва да е популярна, но и снимките ви да се различават с нещо от останалите.
  2. Ползвайте ниско При 80, фокусиран обект и добра композиция ми ги приемат.
  3. Не използвайте ефекти – клиентите предпочитат сами да обработват снимките, които купят.
  4. Не се отчайвайте. Продажбата на снимки изисква много упоритост и търпение. Ако отхвърлят снимките ви с причина „композиция“, това обикновено означава, че обекта не е в центъра, но много често и е израз на вкуса на проверяващия. Случвало ми се е да кача отхвърлени поради композиция снимки за втори път и те да бъдат приети. Проверяващите са също хора като нас и предполагам всеки път снимките ни се преглеждат от различни хора, така че ако не сте съгласни с отхвърлянето, пробвайте наново.
  5. Качвайте често снимки. Забелязала съм, че като спра да качвам снимки, спират и продажбите. Когато имам нови одобрени снимки, като че ли и старите ми излизат в по-предни резултати и се купуват повече. Явно сайтът засича колко сте активни.

И помнете, че продажбата на снимки не е дейност, с която може да се издържате, а по-скоро хоби. За снимка печеля по 0,25 долара в повечето случай, понякога по 0,81 долара, още по-рядко по 1,88, а само веднъж продадох снимка за 17 долара, което беше абсолютен прецедент. В ерата на дигиталните технологии вече всеки има фотоапарат с добра резолюция и интернет е залят от безплатни снимки. Правете снимки с любов и все някой някъде ще ги оцени 🙂

Ето линк към галерията ми с над 3500 хоби снимки: http://www.shutterstock.com/g/GheryMaybe/sets

HTML код на статия

Автор: GM


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар