Как работи хипербарната камера?

Функции на Хипербарната камера
Барокамерите за хипербарна кислорода терапия са разработени, с цел да се позволи безопасно и ефективно пациентите в тях да дишат 100% чист кислород в среда с контролирано налягане. През 1962 год. са направени подобрения и модификации по дизайна на камерата, за да може тя да отговаря на стандартите и изискванията на естетичните практики на хипербарната медицина. Днес модерните хипербарни камери намират голямо приложение при лечение на редица заболявания.

Видове хипербарни камери
В световен мащаб има различни видове барокамери като двата най-разпространени видове са моноплейс и мултиплейс или с други думи това са камери за индивидуални и групови сеанси. Разликата между двата вида камери, освен големината и в броя пациенти е и в тяхното устройство. Тези за индивидуална терапия обикновено са като совалки, в които хората лягат на легло и биват затваряни в тях, след което се покачва налягането като се пуска 100% кислород в камерата. При другия вид групови камери специфичното е, че пациентите се настаняват на удобни седалки, като броя на хората зависи от големината на камерата. Те могат да бъдат от 6 до 12 човека. Друга особеност при мултиплейс камерите е, че те могат да имат две или повече отделни секции, които да бъдат с различен контрол на налягането, т.е. в едната може да бъде по-високо, а в другата по-ниско, в зависимост от състоянието на пациентите. Всички хипербарни камери имат три основни части – основна камера (съд под налягане), източник на налягането (компресор или бутилка с газ под високо налягане) и компресиран кислород със система за обдишване или такава за контрол на налягането.

Приложение на налягането в хипербарната камера
Когато компресорът работи налягането в камерата се повишава. След като достигне препоръчителното ниво, в камерата започва да се освобождава кислород. Налягането се увеличава и тялото на пациента е подложено на натиск и високо съдържание на кислород, което поддържа и стимулира здравословния растеж и функциите на клетките.

Странични ефекти на хипербарната камера
Терапиите с кислород в барокамерите обикновено са безопасни и трудно можем да кажем, че има някакви сериозни странични ефекти. Всички хипербарни камери разполагат с настройки за налягането, което при необходимост може незабавно да се понижи. Един от страничните ефекти е дискомфорта в ушите, който отшумява няколко часа след терапията. След различни тестове се е установило, че пациентите са имали повишени нива на енергия и постепенни подобрения на здравословните си проблеми след всяка сесия.

Внимание
Въпреки че лечението с кислород в барокамера е безопасно, неправилната му употреба може да доведе до състояния, подобни на нарушения при гмуркане, като катаракта и неврит на зрителния нерв. За това въпреки, че повишения процент кислород в тялото на човек оказва положително влияние, то прекалено дългите сесии могат да доведат до кислородна токсичност. Това е още една причина, поради която лекарите изготвят индивидуални програми за хипербарна терапия с кислород, за всеки свой пациент. Сесиите са съобразени с възрастта му и общото здравословно състояние диагноза, стадии на болестта и придружаващи заболявания.
Повече подробна и полезна информация за барокамерите и лечението с кислород, както и за кого точно е предназначено лечението с кислород ще откриете на http://hbo-center.com/дейности/хипербарна-оксигенация-барокамера.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар