Как работят акумулаторите?

Специфики на акумулаторите

Елекромобилите използват тягови батерии, от които се задвижват. Повечето акумулатори се създават за автомобили, които се захранват с бензин. Последния тип батерия, често се определя, като: начална, осветяваща и възпламеняваща или по-просто казано – стартерен акумулатор. Всички автомобилни акумулатори притежават повече химична енергия, отколкото електрична енергия. Освен, че служи като източник на енергия за електромобилите и като стартер за бензиновите и дизеловите автомобили, акумулаторите работят и като стабилизатор, което означава, че абсорбират опасното напрежение в електрическата система на превозните средства. Така те ги предпазват от повреди, които могат да се получат от по-силните електрически заряди.

Химична реакция

Оловно-киселинните акумулатори излъчват електрични заряди чрез химична реакция. Във вътрешността на батериите има оловни плочи и оловен оксид са потопени във вода и разтвор на сярна киселина. Химичната реакция, която се получава, произвежда електричество, което се отвежда по жиците до стартера на колата или фаровете. Киселината реагира на оловните плочи, като преобразува оловния окис в оловен сулфат. Когато батерията се презарежда, химичния процес протича в обратен ред. Тези химични процеси са наличе винаги когато батерията е изтощена или се зарежда.

Мощност на акумулатора при управление на превозното средство

Когато първоначално стартираме двигателя, акумулаторът трябва да работи, за да задвижим мотора на колата и трябва да продължи да работи през цялото време. При нормални обстоятелства, електричеството в системата, с което сме стартирали е достатъчно, за да запази колата в движение. Но трябва да знаем, че когато колата използва твърде много електричество, заради фарове, радио или телевизия без да сме в движение, то тогава акумулатора ще се изтощи.

Видове акумулатори

В някои по-стари видове акумулатори, водата се изгубва по време на електролизата. Старите модели коли, изискват доста вода, за да могат да се движат. Оловните плочи не трябва да имат досег до въздуха, а трябва да си останат потопени в химичния разтвор. Запълването на батерията с дистилирана вода, може да я освежи след зареждане. Най-новите акумулатори са направени така, че да имат висока издърживост, подобно на тези в моторите за лодки. Стандартният акумулатор е с нисък заряд. Това е така, заради оловото и оловните йони, които са разделени от тънки плочи, които минимизират електрическото съпротивление.

В случай, че вашите акумулатори отдавна вече не работят както преди и се налага да ги зареждате в месеца веднъж, значи е дошло време да помислите за покупката на нови. В каталогът на онлайн магазин www.100ampera.com ще откриете богат избор от акумулатори и най-добро съотношение между цени и качество.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 3 гласа)
Как работят акумулаторите?, 6.0 out of 6 based on 3 ratings

Напиши коментар