Перголи за вашия двор – конструкции за създаване на зелени стени, арки, кътове

Перголите в древния Египет
Установено е, че тези конструкции, които служат за закрепване на увивни и пълзящи растения, датират от времето на древния Египет. Дори са споменати в описанието на едно от седемте чудеса на света – градините на Семирамида. Тогава използването им започнало в лозарството, за поддържане на лозите. Те били обикновени, без декоративна функция.

Съвременните перголи
Днес в много градини се използват перголи. Те са конструкции, които имат формата на рамка с арка или без, за поддържане на пълзящи растения. Могат да се поставят в градината или близо до сграда. Особено привлекателни са перголите, които покриват цялата пътека в градината и създават прекрасна арка от зеленина. Такива конструкции можете да видите в страните с горещ климат, като Гърция например.

Перголите могат и да се използват и като козирки за покриване на тераси, басейни, места за хранене в двора и др. Тук може да видите няколко интересни идеи и подходящи за тях модели перголи: http://www.kamax.bg/p/Pergoli

Конструкцията на перголата
Обикновено перголи се изработват от дърво или метал. Ако обичате да се занимавате с дейности по оформянето на дома, посетете хипермаркетите за строителни материали, за да потърсите готови елементи за пергола. У дома лесно можете да сглобите тези елементи и да поставите конструкцията в градината. А можете да поръчате пергола на фирма, която изработва такива конструкции. Ще трябва да изберете предпочитания от вас материал, както и дали към основните елементи, предлагани от фирмата, ще желаете поставяне и на допълнителни елементи. Изработената от фирма конструкция може да се монтира от специалистите й, а можете и вие да се заемете с това.

Къде можете да поставите перголи
Тези конструкции, с пълзящата по тях зеленина, ще украсят вашата тераса, ще привличат децата, когато са издигнати край детска площадка. Ако имате в двора басейн, поръчайте пергола, която да монтирате отстрани. Ако имате заведение – кафене или ресторант с градина, – перголите ще допълнят интериора и ще привличат все повече посетители с неповторимия си чар.

Най-популярните видове перголи
•    Козирки – тези конструкции са много популярни в нашата страна. Растенията се увиват само по частта от конструкцията, която е като покрив. Такива перголи са асмите – лозите се увиват около конструкцията на покрива, а особено есен, когато гроздето узрее, гледката е уникална. В село Осмар край Шумен голяма част от тротоарите е с такива асми – козирки.
•    Тенти – те са обикновено прикрепени към стена. Така заедно с растенията се получава вид покрив, който служи като навес – например на терасата.
•    Тунели – те се образуват чрез поставяне на няколко последователни арки, които са свързани една с друга. Тези тунели, обвити в зеленина, са подходящи за пътеки в градината, за осигуряване на зелен проход между къщата и допълнителна постройка, или между къщата и басейна или беседката. Ако разстоянието е по-голямо, редувайте няколко перголи с прекъснат участък, в който можете да поставите пейка, фонтанче или друг декоративен елемент, а след това поставете групата от следващите няколко конструкции.
•    Беседки – при тези конструкции беседката се получава чрез увиването на растенията по страните и по покривната част. През лятото такава зелена беседка е любим кът за отдих, обяд или вечеря, разговор с приятели.

Как перголата ще направи градината ви по-уютна и по красива
Ако градината ви е голяма, с перголи ще създадете отделни кътове, със стена от зеленина по конструкцията. Така можете да оформите и райони с отделни видове цветя, тревна площ и др. Допълнете конструкциите за пълзящите растения с басейнче, мостче, фонтанче – изборът е ваш. Ще създадете своя неповторим парк, в който ще си почивате с удоволствие. Гостите ви също ще остават очаровани.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар