Различните видове суши

Хората са свикнали да наричат „суши” голямо разнообразие от японски ястия, но не всички имат представа какви са различните видове суши. Тук ще представим на вниманието ви някои от тях.

Маки суши и видовете му

Най-известният вид суши е Маки суши, което представлява дълго руло с ориз, нори и пълнеж, което руло се разрязва на 6-8 парчета. Маки сушито има два подвида. Футомаки се състои от външен слой нори и лепкав ориз отвътре, заедно с поне два различни пълнежа в средата. Хосомаки от друга страна е „по-лека” храна, състояща се от една съставка в средата, която обикновено представлява парче сурова риба, а понякога към нея се добавят плодове и зеленчуци. Ако нори листата вместо за външна обвивка са използвани отвътре, ястието се нарича урамаки.

Някои от тези маки ролца са придобили голяма популярност по света заради страхотния си вкус и привлекателния външен вид, въпреки че не са считани за оригинално суши. Един от най-разпространените видове е руло Калифорния.

Една друга разновидност на традиционното суши е рулото със скариди и подправки. Освен задължителния сос с подправки, се слага и авокадо или нарязан праз. Рулото със скариди обикновено е обемно и може да е оформено и на ръка.

Тека маки сушито е руло с риба тон и се състои от суши ориз, тори и риба тон с качеството на сашими. Сашимито е само парче сурова риба. Съществува и вариантът рулата с риба тон да са с добавени подправки, които включват праз, люто олио, японска майонеза и други.

 

Нигири

Освен ролцата маки, друг известен вид суши е нигири. То обикновено се състои от едно парче сурова риба, поставена върху купче ориз и не е задължително да съдържа нори за разлика от маки ролцата. Съществуват различни подправки и сосове, които могат да се използват за нигирито, но е важно да има сурова риба и суши ориз.

Нигирито може да се приготвя по много различни начини, което означава, че всеки път когато си поръчате това ястие, можете да се наслаждавате на нов вкус. Някои готвачи използват нори, за да запазят рибата в оризовото легло. Други предпочитат малко количество уасаби. Оризът също се приготвя по много различни начини и допринася за различния вкус на рибата.

За да се насладите на вкуса на нигирито е важен и начинът, по който го консумирате. Ако ядете нигири като започнете от ориза, няма да почувствате вкуса на рибата, затова се препоръчва рибата да е първото нещо, което ще се докосне до езика ви. Добър апетит!

HTML код на статия

Автор: sushipoint


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар