Грешки допускани при грижата за лаптоп батерии

Когато става въпрос за лаптоп батерии, може би няма човек, който да не иска те да издържат възможно най-дълго време. Опитваме се да се грижим добре за тях, но не винаги нещата се получават толкова добре, колкото сме очаквали. Какви грешки допускаме? Вижте най-често срещаните от тях:

1. При новите лаптопи трябва да зареждаме батерия първите три пъти по 12 часа
Това абсолютно не е необходимо. Лаптопите имат перфектно енергийно управление и система за управление на зареждането което означава, че когато батериите се заредят автоматично електрическата верига се затваря и заряда от адаптера преминава към самият лаптоп. Дори да си мислите, че батериите се зареждат това не е така. Те не могат да се презаредят до 150% например, с достигането на 100% зареждането им спира.

2. За да се предпазим от „Ефектът на паметта“ не трябва да включваме лаптопа към зарядното преди батерията му да се е изтощила напълно.
Новите батерии не трябва да се оставят да се изтощават напълно както старите им братовчеди, защото те нямат този така наречен „Ефект на паметта“. Дори е препоръчително да включвате зарядното, когато видите че остатъчната енергия е достигнала 10%, защото пълното изтощение е много вредно за батериите. Моят съвет е винаги, когато имате възможност да зареждате батериите си, защото не се знае в кой момент ще ви се наложи да излезете навън и лаптопът ще ви е нужен с пълен заряд.

3. Не изключвайте зарядното, защото постоянно ще трябва да зареждате и разреждате батерията си.
Вярно е, че батериите имат лимитиран брой цикли на заряд и разряд, но ако батерията стои постоянно заредена, тя се чувства неизползвана и това е много по-вредно за живота и. Батериите „обичат да работят“, това удължава живота им много повече, отколкото когато не се използват.

4. При неизползване дълго време, няма значение колко е заряда на батерията и при колко градуса се съхранява тя.

Това абсолютно не е вярно. Ако оставите много малък заряд в батерията и я държите на топло място, тогава тя за много кратко време ще изгуби напълно енергията в нея. Това е много опасно, защото при включването на лаптопа налягането в неговата батерия се повишава изключително много и опасността от избухването и е напълно реална. Не си мислете, че това е просто една теория… Подобно нещо се случи на една пресконференция в Япония. Един от журналистите не бил използвал своите батерии за лаптоп Acer от дълго време, но бил сигурен че те имат достатъчно заряд за задачата, която трябвало да свърши. Поставил първата батерия и секунди след включването на лаптопа той се самозапалил. Ако имате нужда от нова батерия за вашия лаптоп ви съветваме да изчакате намаленията за Черен Петък, магазини като емаг провеждат кампания Черен Петък, която се провежда в последният петък на Ноември и продължава няколко дни.

HTML код на статия

Автор: ivo81


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар