Пелетните котли – защо да ги изберем като средство за отопление през зимата

Защото са идеалната инвестиция, защото ще ви топлят в студените нощи, защото са безкрайно ефективни и модерни. Те практически са уред за отопление като всеки друг, но имат ред предимства пред останалите такива. Пелетните котли възвръщат похарчените за тях средства многократно във времето, намалявайки значително разходите през зимата.

Какво, всъщност, представлява пелетния котел? Той е най-често стоманен, а механизмът му на работа представлява изгарянето на дървени трупчета, наречени пелети. Подари малкия си размер те се усвояват и горят много лесно, поддържайки постоянна температура в съответното помещение. Притежават висока калоричност и се складират много по-лесно спрямо дървата и въглищата, например. Важно при тях е и че малкото количество дава големи резултати, т.е. с малко пелети бихте могли да усещате топлината вкъщи много дълго време.

Пелетните котли са два вида – полу и изцяло автоматизирани. Това им свойство е определящо за цената – съответно автоматизираните са по-скъпи. Освен това, мощността на пелетните котли също е различна. Някои могат да издържат и до седмица без да се зареждат с пелети, а други се свързват направо към складираните пелети чрез т.нар. шнеков механизъм. По този начин се отопляват труднодостъпни места – вили, хижи и т.н.

Пелетите са възобновяем източник на енергия и то екологично чист. Те са резултат от процеса по обработване на дървесината. Доказателство за техните предимства и качество е програмата за финансиране при закупуването на тези пелетни котли, създадена от Европейската общност. Казано с други думи, с финансиране могат да бъдат закупени пелетни котли, произведени от фирми, които присъстват в списък на одобрените по тази програма продукти. Тях може да откриете в интернет (http://eurotherm.org/%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD/%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D1%81-%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B0/%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8.html) , чрез познати и приятели. Големите производителки на подобен тип продукти почти винаги притежават фирмен сайт с оферти и всички подробности, от които потребителят имат нужда, за да се увери, да купи, да си подари една топла зима, да получи облекчението, че не замърсява, а подпомага.

Пелетните котли са иновативно средство, с което снабдявайки дома си, бихте могли да спите спокойно и да не се тревожите за високи сметки за ток или за настинка през зимата. Подобни на тях са пелетните камини, които също са екологично чист продукт, който може да поддържа топлината вкъщи достатъчно дълго време.

Днес, много модели пелетни котли са още по-усъвършенствани – с възможност за управление от разстояние. Тоест, докато си стоите на дивана, може да контролирате температурата в помещението. Не се изискват усилия дори за това. Все пак, автоматизацията е едно от най-примамливите качества на котлите с пелети, понеже едва ли има нещо по-хубаво от това, когато сте уморени, просто да седнете на топло и да се отдадете на малкото свободно време за почивка, което ви остава.

 

HTML код на статия

Автор: georgi_georgiev


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар