Как да изберем парапети за стълби

Всеки знае, че къща на два-три етажа без парапет за стълби е като отворена камина без вратичка – хем красиво, хем опасно. И няма как да е иначе. Веднъж завършено грубото строителство, преди да можем да влезем да живеем спокойно в новата си къща, неминуемо трябва да изпълним и довършителните работи.

Инвеститори и крайни клиенти

За инвеститорите, поставянето на парапет за стълби обикновено е последна грижа и винаги е допълнителен и понякога непредвиден разход. Парапетите, обаче, са задължително условие за издаване на акт 16 за всяка сграда.
От друга страна, за обитателите на сградата, те са задължителен атрибут и преди да бъдат поставени често хората отказват да се нанесат, най-вече поради съображения за безопасност.

Парапетите – акцентът на стълбите и терасите

Парапетите за стълби обикновено се правят от същия материал и в същия стил, в който са изградени и парапетите за тераси на сградата. Друг път, собствениците на имотите предпочитат сами да изберат дизайна на парапетите за стълби според тяхната концепция за цялостно обзавеждане на жилището.
Винаги се търси оптимална комбинация между цена и качество на парапета. Не е за подценяване издържливостта на атмосферни условия на материала, от който се изработват парапетите за стълби и парапетите за тераси. Най-предпочитани са алуминиевите парапети, защото са издържливи, елегантни и не много скъпи.

Как се правят парапети за стълби

Парапетите за стълби могат да се изпълнят от обикновен профил, от алуминий или от инокс. Колонките, които се закрепват върху площадката и стъпалата, могат да бъдат от кръгъл или квадратен профил. Те създават устойчивост и стабилност на парапета и е важно да бъдат захванати на добра основа.
Пълнежът между колонките би могъл да бъде изпълнен от различен брой струни, стъкло или плексиглас. Различните цветове на стъклото и плексигласа, дават възможност за голям избор и пълно съчетание с останалия интериор.
Ръкохватката, покриваща пълнежа и колонките също може да е с различна ширина, форма и от различен материал. Там целта е ергономичност и удобство на захващането.

Парапети за стълби – цени

На въпроса колко струва един метър парапети, специалистите отговарят: “А колко струва едно кило месо?“ И нищо чудно, че е така. Между цената на парапет, изпълнен от обикновен профил и боядисан с блажна боя и тази на парапет, изработен от инокс и стъкло, има 200 лева разлика.
При всички случаи е добре да се консултирате с професионалист в тази сфера. Разгледайте галерии със снимки на парапети, помислете как бихте искали да изглежда вашия парапет и се обадете на „ИНОКС“ ЕООД за консултация и оферта.

HTML код на статия

Автор: Eva Katerinova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар