Непознат човек – заговори го и научи нещо ново

Случвало ли ви се е да проведете разговор с напълно непознат човек?

Ще си кажете, че на всеки се е случвало да попита непознат човек къде е някое място и защо например го търси. Същност всеки ден говорим с непознати – в кафенето със сервитьорката, в магазина с продавачката, в работата с клиенти и т.н. Примерите са много. Но тук не става дума за тези ежедневни и рутинни диалози.  Имам предвид онзи приятен и смислен разговор с непознат. Не просто да си размените няколко думи, а да научите нещо един от друг. Да споделите нещо лично и съкровено. Много от проучванията доказват, че хората са по-склонни да споделят лични неща с непознати, отколкото със свои близки. Дори има създадена Facebook страница, която подканва за разговори с непознат.

https://www.facebook.com/pg/Talking-to-strangers-766626480114421/about/

 Според писателката Кио Старк–автор на книгата „When strangers meet”  (Когато срещаме непознати) всеки един разговор и среща с непознат може да ни промени по някакъв начин и да ни донесе неочаквани развлечения и интересни възможности.

https://www.ted.com/talks/kio_stark_why_you_should_talk_to_strangers?language=bg

Представете си например, че се заговаряте с непозната жена на средна възраст и от диалога с нея разбирате, че тя е HR мениджър. Вие си търсите работа или не сте доволни от сегашната си, а тя пък търси хора точно като вас… Рядко се случва, но не е невъзможно. Друг пример е, когато се заговорите случайно с някой и се окаже, че той/тя имат много общи интереси с вас.  Най-любимото ми е, да завържете приказка с някой и да научите много нови и интересни неща.  Чувството след такъв разговор е незаменимо.

Ще ви разкажа за един мой интересен разговор с напълно непозната възрастна жена.

Прибирахме се към вкъщи с четиригодишната ми дъщеря и  бяхме почти пред блока. Беше сравнително топло, бяхме пазарували и аз носих всички продукти в едната си ръка, а в другата играчките. Опитах да  обясня на детенцето ми, че трябва да ми помогне малко, но тя не искаше и да чуе. Тогава се появи тази мила възрастна дама и започна да я закача и убеждава все пак да ми помогне с играчките. Така същност започна нашият диалог. Жената ми обясни, че и тя има внуче на годините на дъщеря ми, но го вижда рядко. Каза ми още, че не и го оставят да преспива при нея и никога не я оставят сама с него.

Усетих, че го казва с тъга и болка, но нямаше значение, че съм непознат, за нея, човек.

Аз обясних, че ние често оставяме детето при баба му, дори и за по 2-3 дни. Неусетно се бяхме спрели пред моя вход и си говорихме сякаш се познаваме отдавна. Жената сподели, че е била скоро в едно малко градче в Германия и е много впечатлена  от чистотата и самата инфраструктура. Не съм ходила в родината на Бетовен и слушах с интерес. За съжаление не запомних името на градчето. Разказа ми какви страхотни градинки и площадки имат за малките деца и още много любопитни неща. Минаха поне петнадесет минути преди да се разделим, беше време за обяд. След това  се прибрах и се почувствах изключително удовлетворена. Усмихвах се дълго време, когато се сещах за симпатичната възрастна непозната жена.

 Съветвам всички: говорете с непознати и ще видите как могат да ви накарат да се чувствате наистина добре.

 

HTML код на статия

Автор: Александра Левенец


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 3 гласа)
Непознат човек - заговори го и научи нещо ново, 6.0 out of 6 based on 3 ratings

Напиши коментар