Развитие на интелекта на малкото дете

Вече категорично е доказано, че още в утробата бебето може да чува и разпознава гласове, да се усмихва, да рита, да хълца… А много деца успяват да проходят и проговорят още преди да са навършили една годинка. Някои дори имат умения да танцуват в такт с музиката или се опитват да пеят. Това бурно развитие продължава до около 3-4 годишна възраст на детето. Проучванията показват, че за това време главният мозък се е развил почти на 80 % и родителите могат да помогнат в този процес с подходящи образователни игри.

Всяко ново преживяване, игра, разходка е урок за бебето. Сега си представете колко много би научило вашето мъниче, ако системно и целенасочено го занимавате, учите го и играете с него на развиващи ума и тялото игри! Има специални ранни развиващи занимания, които са насочени именно към деца до 3-годишна възраст. Те поднасят новите знания на детето именно под формата на игра. Използват се музика, изкуство, спорт, чужди езици, точни науки. Всяко едно от тези направления развиват детския интелект. Чрез тях се цели да се изгради желание у детето да учи от заобикалящия го свят и му дават основа от знания.

В първите месеци и години от живота на детето, майката е неговия най-добър и близък учител. С нея то е по цял ден през първите две години. От нея се научава на почти всичко – емоции, действия, първи думички, първи стъпки… Чрез своите действия и пример, майката учи, възпитава и развива своето бебе. За децата в ранна възраст най-любимото занимание е да играят, ето защо, под формата на различни игри, майката можа да му даде много нови и полезни знания. Чрез играта детето ще опознава света около себе си.

Има много идеи и начини как чрез образователни игри да давате знания дори на малкото бебе. До 5-я месец от неговия живот, играта е преди всичко изследване на околния свят, предметите и хората. Към 10-я месец играта вече е подражание и се изразява в многократно възпроизвеждане на действия, думички и емоции. Първото най-голямо желание на малкото бебе е да хваща с ръце различни предмети. Ето защо, много подходящи играчки са ярки, цветни дрънкалки, които ще го запознаят с формите и цветовете. Освен това те тренират общата координация на ръцете. Хубави са също и играчките, които издават различни мелодии и звуци на животни. Изобщо всичко, което издава звук и има ярък цвят или свети се харесва на бебето.

Когато детето стане по-голямо, можете да включите цветни кубчета и мозайки, с които то ще се научи да създава определени неща. Построяване на кула от кубчета е много интересна игра за момченцето, а подреждането на мозайка ще се хареса на малкото момиченце. Конструкторите също могат да бъдат чудесна идея за забавление на детето. Не пропускайте да извеждате често детето сред природата, в парка или на детската площадка. Там можете да му обяснявате за дърветата и животните, за насекомите и птиците, да му разкажете за сезоните. Любимо занимание е и съвместна игра с други деца на топка или в пясъчника. Научете детето да пълни кофичката с пясък или да изкопае дупка. Обяснете му как да се запознае с друго дете и как да играят заедно.

Две-три годишното дете вече може само да се заиграе със своите играчки или с други деца. То използва доста богат речник от думи, може да научи песнички, да направи куклен театър. Подходящи игри са рисуването и оцветяването, при което се научават имената на цветовете и формите. Развива се чувството за перспектива. Пъзелите също са чудесни образователни и развиващи игри. Малките книжки с пъстри картинки и кратки текстове ще ви послужат отлично, за да научите детето на нещо ново. На тази възраст бихте могли да научите лесно детето и на думички от чужд език. Чистият му мозък попива като гъба всяко ново знание.

Развивайте потенциала на своето дете ежедневно и системно. Не спестявайте вниманието си за него през първите и най-важни години от развитието му. Всеки ден се опитайте да му поднасяте нови знания. Не напразно хората са казали, че най-важни са първите седем години.

 

HTML код на статия

Автор: nikobg


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар