Как да отглеждаме растения и билки в закрита градина у дома

Indoor herb gardenЧудесно е да откъснете ароматни и полезни билки, дори и да нямате възможност да се скитате безгрижно из гората, нали? Но как може да стане това?
Като си създадете закрита билкова градинка и се грижите за полезните растения и билки у дома.

Какво ви е необходимо за целта?

  1. На първо място трябва да решите какви семена са ви нужни. Изберете билките и растенията, които обичате и които могат да бъдат отглеждани по този начин и купете семена за тях.
    Не пропускайте да се информирате за срока на годност на семената, а при засаждането не пестете от тях. Трябва да се знае, че не всички семена ще се „хванат“ и не от всяко семенце ще се развие растение, затова винаги е по-добре да се засадят повече.
  2. Почвата е от съществено значение! Това дали с идеята за създаване и поддържане на домашна билкова градина ще ви провърви много зависи каква почва използвате. Можете да си купите готова почвена смес или да използвате хубава и рохкава почва от чист регион. Добре дренирана е кокосовата почва на Mills . Добре е и да наторите почвата. Някои почви се продават смесени с тор и други нужни подобрители.
  3. Тор също може да се купи от специализираните магазини. Отново от там ще трябва да се снабдите с подходящи саксии. Важното за тях е да се обърне внимание на дренажа.
  4. Това как се развиват растенията зависи и от материала, от който са направени саксиите. Глинените саксии например са подходящи са растения, които не обичат да бъдат поливани често, тъй като глината абсорбира водата, а така самото растение остава сухо.

Имайте предвид, че по-голямата част от растенията имат нужда от по-висока влажност на въздуха, отколкото е влажността в закрити помещения. За да им осигурите оптимална влажност, можете да ги отглеждате като поставите саксиите в тава с вода и камъчета, но нивото на водата трябва да бъде ниско, за да не започнат корените да гният.

Отглежданите у дома билки и растения за съжаление не са защитени от вредители. Сапунената вода е добър начин да им осигурите нужната защита и да се радвате на свежи и здрави „питомци“. Напръскайте ги цялостно като не пропускайте и долната страна на листата.

Брането на билки, които сами сте отгледали, може да бъде повече от вълнуващо събитие, но не се увличайте! Препоръчително е да се берат не повече от половината растения, за да продължат да растат и да се развиват и занапред.

За правилното развитие на растенията и билките, отглеждани в закрити градини у дома, има значение и концентрацията на Со2 във въздуха, влажността му, мястото където е разположена градинката, поддържането на самата почва, поливането и вида на саксиите, в които са посадени растенията. Ако се обърне внимание на всеки един от тези фактори и се погрижите за това да осигурите оптимални условия за растеж и развитие на вашите растения, вие ще можете да се похвалите с чудесени резултати.

Източник: grow.bg

HTML код на статия

Автор: vencislava.hristova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар