Малко познати италиански ястия, които задължително трябва да пробвате

Италианската кухня е една от най-обичаните по света. Като започнем от пастата и пицата и стигнем до неустоимите тирамису и джелато, на човек му е трудно да не се влюби в италианската храна. Но италианската кухня е много по-разнообразна отколкото си мислим. Тя е съчетала в себе си богат микс от кулинарни традиции, които са се запазили до днес. Традиционната кухня на Италия крие за нас доста кулинарни изненади, които си струва да опитаме. Научете повече за непозната страна на италианската кухня и опитайте малко познати ястия на традиционната кухня на Италия.

 

 

Ето списък с малко познати италиански ястия, които не отстъпват по вкус на световно известните класически ястия:

Риболита

Това традиционно италианско ястие с произход от Тоскана в миналото се е считало за “cucina povera“ (храна от кухнята на бедните) и представлява плътна супа. Тя е със селски корени. Прислугата на богаташките домове първоначално са я приготвяли от храни, останали от предишния ден от господарската трапеза като хляб, боб, зеле, лук, моркови, целина, кейл, картофи. Името ѝ буквално означава “сварявам отново“.

 

 

 

 

Фрито Мисто

Този хрупкав италиански специалитет се приготвя доста лесно. Различни зеленчуци, морски продукти (хрупкави скариди, калмари), бяла риба се овалват в брашно и се пържат. Сервират се с лимон.

 

 

 

 

Спагети „Неро и Вонголе“ 

Това екзотично ястие ще се хареса на почитателите на морската кухня. Името на този вид ястие може да се преведе като”черни спагети” и водят началото си от региона на Сицилия. Приготвя се с месо от сепия, която предварително е била сготвена в сос, съдържащ нейното мастило, което е и причината за оцветяването на спагетите в черно. След като е готова, сепията се добавя заедно със соса към сварени спагети, могат да се добавят също бяло вино, миди, скариди, хайвер и доматен сос към ястието. Подобно ястие можете да опитате в ресторант Leonardo Bansko. Този италиански ресторант е разположен в красивия планински курорт Банско и предлага богато разнообразие от класически и съвременни ястия на италианската и средиземноморската кухня. Всички ястия в него се приготвят от майстор готвач по автентични рецепти с оригинални свежи продукти, внесени от Италия. Освен превъзходните ястия, ресторантът ще ви очарова и със своята модерна и елегантна атмосфера, изпълнена със светлина и нежен лавандулов аромат.

 

Бакала Мантекато

Този специалитет е едно от най-популярните рибни ястия и се приготвя традиционно във Венеция. Ястието се приготвя от треска, която вирее в по-северните студени морета. Рибата се осолява обилно и след това в период от 4 дни излишната сол се отстранява и се оставя да се суши на открито. След това рибата се накисва във вода и се готви бавно, докато месото ѝ не стане меко и костите започнат да се отделят лесно. Към нея се прибавя след това зехтин и се мели, докато не стане на пастет. Сервира се намазана на тънки резени хляб, босилек или сос от домати в комбинация с чаша просеко.

 

 

 

 

 

 

Пастет Ндуя

Това италианско изкушение представлява ферментирал колбас за мазане, направен от свинско месо и овкусен с люти чушки. Той се използва като заместител на доматения сос при приготвяне на пици, овкусяване на паста, ориз или просто под формата на разядка.

HTML код на статия

Автор: georgi_georgiev


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар