За всички болести – успешно лечение с Аюрведа

Удивителната Аюрведа е актуална и днес

Няма заболяване, за което да не може да се проведе успешно лечение с Аюрведа. Вече над 5 хилядолетия тази древна медицина се прилага за болестите на всички органи и системи в човешкото тяло. Още хиляди години преди новата ера Аюрведа се е развила в 8 медицински направления, които по същество са като познатите днес от Западната медицина, явила се много по-късно.

Това са Вътрешни болести, Детски болести, Болести в областта на главата – на ушите, носа, гърлото, Психиатрия, Хирургия, Токсикология, Репродуктивни проблеми, Болести на стареенето.

Има запазени стари текстове – трактати отпреди Новата ера, които са като енциклопедии за лечение с Аюрведа. Повече информация за Аюрведа и какво представлява, може да намерите от тук – https://www.ayurvedabansko.bg/kakvo-e-ayurveda/. Има например описани операции на очи, хирургични инструменти и т.н. Енциклопедичният трактат за хирургията е Сушрута Самхита. Чарака самхита пък описва много заболявания, симптоми, ролята на образованието, превенцията, хиигиената, работата в медицинския екип и т.н.

Впечатляващо е също, че аюрведа докторите в древността са различили и описали 7 слоя на кожата, което съответства на съвременното й описание. Очевидно са правени дисекции и тялото е било изучавано в детайли с помощта на “вълшебни очи” – лупите. В трактатите са описани кости, стави, сухожилия, мускули, кръвоносната система и т.н.

Лечение с Аюрведа успешно се прилага и при много разпространените днес болести на съвремието – стрес, безпокойство, нарушение на съня, депресии, както и за всички “класически” болести. При това лечението винаги е индивидуално, защото Аюрведа подхожда към всеки човек като уникален тип тяло с неповторими физиологични характеристики и емоционална натура. В Аюрведа клиник Банско според степента на заболяването се провеждат лечебни курсове с различна продължителност. Там индийският лекар – Гуру на Аюрведа и екипът му от индийски специалисти прилагат класическо Аюрведа лечение. То е 10 или 15 дни, ако формата е по-лека и 25 дни, ако болестта е в по-напреднала форма.

Храна и хранене при лечение с Аюрведа

При лечение с Аюрведа хранителният режим се назначава от лекаря персонално на всеки пациент съобразно Дошата и съответното заболяване, възраст, пол, общо състояние и т.н. При предстоящо лечение с Аюрведа е добре предварително да се знаят някои основни неща за хранителните Аюрведа-режими.

За тази древна наука храната не просто осигурява енергия за тялото. Чрез храната човек черпи от живата сила на природата. Колкото продуктите са по-пресни и по-малко обработени, толкова повече жива природна енергия вливат в тялото и са полезни при лечение с Аюрведа.

Затова при Аюрведа храната е основно вегетарианска, като са много застъпени сезонните плодове и зеленчуци. Сред основните храни са леща, грах, боб, зърнени култури, ядки, млечни продукти и др. Полуфабрикатите и консервите се отхвърлят, защото са мъртва природа и носят енергийния заряд на невежеството.

Колкото е важна храната обаче, толкова за Аюрведа е важен и начинът начинът на хранене.

На това пациентите при лечение с Аюрведа трябва да обърнат специално внимание. За аюрведите храната може да поема енергия и от обстановката, която да предаде на пациента при консумацията.

Затова храненето трябва да е самостоятелна дейност, без други занимания – например слушане, гледане или четене на новини, особено ако са негативни. Човек трябва да се абстрахира от всичко друго и да се съсредоточи върху храната, да я приеме като нещо особено важно. Той трябва да се освободи от страничните емоции, за да бъде духът му спокоен.

Ако се наслаждаваме на храната, ще можем да извлечем максимална полза. Неслучайно за Аюрведа храната е полезна, ако е вкусна, иначе не може да предаде енергийния си заряд.

Енергийният заряд се губи с времето и изчезва съвсем три часа след приготвянето – храната дотогава трябва да е изядена. А ако оставим нахапан плод да престои “за после”, енергийните му качества вече няма да са същите, ще са се влошили.

HTML код на статия

Автор: georgi_georgiev


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар