Един американец по пътя на старото часовникарско майсторство

Джош Шапиро е един от малкото хора, който “отговаря на призива на Джордж Даниелс”. Работейки от малката си работилница в традиционно жилищна част на Лос Анджелис, Джош Шапиро няма предишен профил, който може да се свърже с горд занаятчия. Може би това е така, защото уменията, свързани с машинната обработка и прецизността на строителството, са все по-чужди в големите столични части на света като Южна Калифорния. Лос Анджелис, обаче, се възползва от култура на занаятчийство поради три основни местни индустрии: автомобили, авиокосмическа индустрия и развлечения. По този начин е странно приспособим за създаването на този ръчно изрисуван часовник да се роди в Лос Анджелис. Резултатът: първият му часовник, наречен J.N. Shapiro Infinity.
В своята компактна, но подредена работилница, Шапиро събирал машини с антични механизми, както и някои съвременни инструменти за микроконструкция. Това е историческа техника за часовникарство, която е най-забележителна, тъй като е подобна на тази на Бреге (края на 18 век). Днес, все още съществуващата марка Breguet, както и някои други часовници, продължават да създават гилоширани циферблати (с украса във вид на плетеница) предимно чрез използване на машини, които вече не се произвеждат. Шапиро използва серия от техники, за да произведе всеки от своите циферблати, който включвта машинно гравиране, ръчно гравиране и оцветяване (мастило или измиване с киселина). Според Шапиро, като се добавят всички тези стъпки, всеки циферблат отнема около месец.
Розовите двигатели (както машините понякога са известни) в днешно време се използват предимно за рязане на дървесина. Когато вече не били необходими за украса на малки метални части върху бижута, тези машини станали по-малко популярни и спират да се произвеждат. Съществуващите се ценят както от колекционерите, така и от компаниите, защото последните ги използват, за да произвеждат циферблати. Проблемът обаче е, че машината сама по себе си често не е достатъчна, за да се получат добри резултати. Работата с машината е много подобна като работа с музикален инструмент. Може да знаете как да издавате звук от саксофон, но без обучение, не можете да свирите песен. Поради тази причина машините с розови двигатели се смятат за “ръчно управлявани”. Джош Шапиро твърди, че е посветил около седем години, за да изучава техниките за направа на часовници и циферблати. Той споделя, че циферблата на прототипната версия на часовника Infinity му отнема 200 часа, като изчислява, че циферблата на всеки часовник от серията ще отнеме до 100 часа. Най-голямата му загриженост обаче е: “Какво мисли Роджър Смит?” На остров Ман в Англия г-н Роджър Смит продължава работата на своя наставник Джордж Даниелс и произвежда механични часовници почти изцяло на ръка. Роджър Смит е единственият чирак, който Даниълс някога е поел за обучение. Уважаваният часовникар и изобретател на коаксиалния механизъм, Джордж Даниелс, също е автор и илюстратор. Даниелс е написал няколко книги, включително известната си “Часовникарство” (“Watchmaking.”). Всяка от тях е подобна на наръчник с инструкции как да се произвеждат механични часовници, въпреки че следващите уроци на Даниел са много по-сложни от монтажа на комплект LEGO. Джош Шапиро открива работата и макар че не твърди, че е часовникар, Шапиро със сигурност се учи. Например, той работи в тясно сътрудничество с Дейвид Уолтърс, обучен часовникар в Санта Барбара, който произвежда най-вече часовници по поръчка. Шапиро работи с него и много други партньори в Калифорния и Германия.
Както корпусът, така и механизъма на часовника Infinity се произвеждат в Германия, тъй като Шапиро е практичен и иска както качество, така и престиж. Широчината от 42 мм е водоустойчива до 30 м и се предлага в 18 к жълто, розово или бяло злато. Също така е оборудван със сапфирен кристал и е много красиво завършен и добре изработен. Варианти със стоманени и платинени корпуси могат да се предоставят по поръчка. Вътре в часовника е много необичайния механизъм с ръчно навиване от UWD, известно като калибър 33.1. Съосновател на уважавания часовникар Марко Ланг (който работи върху този дизайн на механизма), UWD е рядък доставчик на немски часовникови механизми, базиран в Дрезден. Механизмът е произведен от никелирано сребро, за разлика от традиционния месинг, така че изглежда доста по-добре излъскан. Също така има отличителна архитектура с ефективна система на задвижване, която трябва да помогне по най-добрия начин часовника да остане точен във времето. Движението предлага време с допълнителен циферблат за секунди, има резерв на мощност от 53 часа и работи на 3Hz (21,600 bph).
Като се има предвид концепцията на часовника и неговата ценова точка, използването на този механизъм е уместно. В бъдеще Джош Шапиро би могъл да украси някои от другите части на механизма, което е логична следваща стъпка, за да може той да приложи уменията си върху часовниците, които носят името му. На часовниците Infinity обаче има наистина ръчно гравирана плочка на всеки от дисковете със серийния номер на часовника върху него. Ръчното гравиране, както и някои други детайли по часовниците, също са извършени в Лос Анджелис от производителя на часовници Artur. Ясно е, че линията Infinity е отличен първоначален опит от страна на новодошлия производител. Неговият стил и техника са пряко и гордо вдъхновени от работата на Роджър Смит и неговия учител Джордж Даниелс. Неговите усилия продължават да зачитат завещанията на историческите легенди в областта като Breguet.
Най-впечатляващото в работата на Джош, е способността му наистина да наниже много различни стилове на гравиране. Шапиро дори е изобретил собствени модели, което добавя нов слой сложност към традиционния шаблон. Избелването на циферблата се създава с помощта на предизвикателната техника “Breguet glazing”. Стрелките се произвеждат от 18 карата розово злато или синя стомана и са внимателно ръчно полирани и произведени в Лос Анджелис. Всеки от циферблатите на екземпляр Infinity е наслоен с използване на традиционна техника, която освен това спомага за четливостта. Часовникът Infinity има корпус с ширина 42 мм, който е с нисък профил, като се има предвид относително тънкият размер по дебелина. Каишката също е американска, тъй като се произвежда в Аризона от Stone Creek Straps.
Носенето на часовника предлага облик, напомнящ за работата на хора като Роджър Смит и Джордж Даниелс, което със сигурност е положително. Усилието е много реално и фактът, че някой не само е в състояние да придобие ретро машини, но и умело ги използва, определено си струва цената и фактът е особено ценен за колекционерите, особено тези, които се стремят да подкрепят американското майсторство. Интересното и уникалното е, че съществува луксозен американски часовник в сфера, запазена предимно за швейцарците и японците.

Автор: Сайтът Chasovnici-bg.com

HTML код на статия

Автор: Chasovnici


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар