Интернет радио срещу традиционното цифрово радио.

Сега когато започна световно по футбол вече може да слушате последните новини, а ако не сте голям почитател на този спорт, сайта за слушане на радио предлага голямо разнообразие от всевъзможни жанрове музика и радио предавания по регионални и национални радиостанции.

Благодарение на смартфоните радиото продължава да поддържа своята популярност като форма на информиране. Новите технологии предлагат голям избор на жанрове и радио предавания за слушане докато се работи или просто докато си почивате в Интернет.

Днес почти няма човек, който поне веднъж е слушал радио онлайн от компютър или смартфон докато върши друга работа. Намаляването на цените на мобилния Интернет и все по-високата скорост на Интернет са факт, който открива пътя за по голямо количество стрийм поток.

Слушането на радиото по време на път предразполага добро настроение на шофьора особено ако пътят е дълъг.

Знаете ли, че БНР пуснаха радио за деца? Изключително добре подбрани детски приказки от близкото минало, детски песни харесвани от децата.

И все пак ако обичате футбола предаването Гонг по Дарик радио в момента бълва тонове информация за световното първенство в Русия.

Много преди появата на Интернет слушането на радиото е било основното средство за информиране, днес дигитализацията на радио ефира се осъществява благодарение редица технологии като протоколи и формати за безпроблемното разпространение на стриймг услугата.

Разлика между наземно радио и Интернет стрийм радио.
Традиционните радиостанции са ограничени от мощността на предавателя и разстоянието до което могат да бъдат излъчени или около 100-150км не повече. Качеството на радиовълните не винаги е добро поради различни видове смущения.

Интернет радио станциите нямат ограничения, така че могат да бъдат слушани навсякъде от Интернет когато сте онлайн. Радиото през Интернет не зависи от предавателите и антените.

Плюсове и минуси
Плюс
Очевидна е ползата от използването Интернет радиото поради достъпа на десетки радиа, които може да слушате независимо от разположението си. Друг голям плюс е почти неограничения достъп до музика и събития на живо в реално време. Качеството на звука е високо, а възможността за запис от слушаното радио е изключително лесно.

Минус
Към момента големия недостатък на радиото през Интернет си остава нуждата от голям план за мобилни данни от мобилен оператор.

Този проблем не съществува при аналоговото разпространение на радиовълните.
При настъпване на природно действие мигновено прекратяване достъпът до източника на мобилен Интернет.
До като при аналогово и цифровия радио сигнал това може да се превърне в основен начин на информиране на населението в конкретният регион.

Принцип на действие.
Радиото през Интернет е известно и като стрийминг(поточно) радио е технология която пренася дигитален аудио сигнал и поток от допълнителна информация под формата на ”пакети”. В ролята на приемник влиза компютър, телефон, телевизор и др. Благодарение на любимия плеър и звуковата карта на устройството тази информация е извлечена и трансформира в подходящ за нас звук.

Може да се каже, че днес фалшивите новини които се изливат от сайтове с неясна репутация в радиото биват много лесно филтрирани и рядко хората биват дезинформирани. Поради личното отношение на хората работещи в дадена радио станция.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар