Препоръки при монтаж на интериорни врати

Интериорните врати се предлагат в различни варианти, като те могат да бъдат модели със стъкло, с фрезовка или плътни, изчистени модели. На пазара вече може да намерите такива, съобразени с последните тенденции на интериорния дизайн, с висококачествено покритие, което е устойчиво на надраскване. Такъв тип врати са влаго и водоустойчиви. След като вече сте направили Вашия избор, като сте си закупили желаните от Вас интериорни врати, следователно предстои и техният монтаж. Най-голямата ефективност и издръжливост на една врата за в бъдеще време е именно монтажът й. Преди стартирането му е необходимо техническо лице да вземе точните размери, а именно широчина, височина и дебелина на зида от двете страни. Ако техникът зададе препоръчителни отвори е добре да се спазят, за да няма след това усложнения по време на монтажа или несходство с поръчаните врати и необходимите отвори за тях.

Препоръчително е интериорните врати да бъдат монтирани при поставена подова настилка. Ако все пак се монтират преди „готовия под”, клиентът задължително трябва да каже колко сантиметра и каква ще е подовата настилка. На деня на самия монтаж, клиентът трябва да осигури достъп до обекта, където ще се монтират вратите, както и достъп на превозното средство до най-близката точка до дадения обект. Би било хубаво, ако монтажът се извършва в обедния диапазон, клиентът да предупреди живущите на дадения обект, за належащата проява на шум. Клиентът е длъжен да провери стоката, която е пристигнала, дали съответства с това, което той е поръчал, а тя трябва да съдържа – каса, крило, гумени уплътнения, комплект брава и дръжки, первази.

Ако всичко е наред монтажната група започва своята дейност. А тя е следната:

  • Внимателно да се разопакова касата с макетно ножче.
  • Да се разделят регулируемите первази от касата.
  • Да се извадят крепежните елементи от комплекта на касата.
  • Да се подрежат излишните уплътнения, ако е необходимо.
  • Сглобяване на касата.
  • Поставяне на сглобената каса в необходимия отвор.
  • Монтиране на пантите към касата.
  • Нивелиране на касата в три равнини.
  • Фиксиране на касата с дървените летвички (разпънки).
  • Поставяне на полиуретанова пяна между касата и стената.
  • Сглобяване и монтиране на регулируемите первази, като перата трябва плътно да лягат в „леглата”, които са пригодени за тях. Важно е первазите максимално да прилепнат до стената.
  • При монтажа на крилото първо се поставят горната и долната панта, а средната се монтира последна.
  • Монтаж на брава и дръжка: Поставя се бравата в издълбаното отворче на крилото, като се затяга с винтове и се поставят дръжките. След това трябва да се провери дали отключването на вратата се случва по правилния начин.

За всички тези дейности на монтажната група са им необходими следните инструменти: макетен нож, плюсова отвертка, нивел, минусова отвертка, чук (гумен), дървени летвички (разпънки) и полиуретанова (монтажна) пяна.

Желателно е 1 денонощие след монтажа на интериорната врата, тя да не се отваря и/или затваря, за да може монтажната пяна да стегне правилно.

Препоръчително е периодично да се смазват пантите, бравата и патронът.

Дано сме Ви били полезни, ако Ви се е наложило да се сблъскате с тази ситуация.

 

HTML код на статия

Автор: MetodiQnakiev


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар