Имплант или мост – какво да изберем?

Имплантирането на изкуствени зъби и поставянето на мост са стоматологичните решения за проблеми с липсващи зъби. Целта е пациентите да запазят досегашния си начин на живот, да продължат да се хранят качественото и пълноценно и не на последно място, да запазят социалните си контакти и да комуникират с хората без притеснения за начина, по който изглеждат.
За да отговорим на въпроса какво да изберем за протезиране на зъби – имплант или мост, първо трябва да изясним какво представляват тези зъбни конструкции.

Какво представляват денталните импланти?

При поставяне на импланти в костта се изгражда основа или изкуствен корен, върху който се поставя протезата. Имплантираните зъби са изключително трайни и достатъчно стабилни, тъй като с течение на времето изкуствения корен се сраства с костта и става част от нея. Разбира се, това важи само в случаите, когато имплантацията е извършена правилно и пациентите полагат грижи за зъбите си не само в следоперативния период, но и след това. Предимството на зъбните импланти е в това, че благодарение на тях, костта се стабилизира и това я предпазва от топене.

Недостатъци на зъбните импланти

  • Рискът, който съществува при имплантиране на зъби, е организмът да не приеме импланта и да го отхвърли или трайността на имплантите да се съкрати драстично, поради лоша поддръжка от страна на пациента.
  • Ако върху имплантирани зъби се изгражда мостова конструкция, нейната трайност и здравина зависят от трайността на зъбния имплант. Ако той бъде отхвърлен от организма, зъбния мост също трябва да бъде поставен отново.
  • Цената за поставяне на имплант е в пъти по-висока от тази за поставяне на металокерамичен мост
  • Времето, което отнема цялата процедура, е около 6 месеца, което е много повече от времето, нужно за поставяне на мост

Какво е зъбен мост?

Зъбният мост е често използвана дентална система при козметично-естетичното зъбно протезиране.
Зъбният мост се поставя върху съществуващи зъби, които се използват за негова основа. Трайността на тази неподвижна зъбна конструкция е голяма, но все пак зависи от грижите които пациента полага за устната кухина, начина на живот и здравословното му състояние.

Времето за поставяне на мост е значително по-кратко, в сравнение с това, което е необходимо за имплантирането на изкуствени зъби. При протезиране на липсващи зъби с мост се налагат от две до три посещения в стоматологичния кабинет, докато процедурата за имплантиране на зъби продължава няколко месеца.

Недостатъци на мостовите конструкции

  • Един от основните недостатъци на протезирането със зъбен мост е че зъбите, които поемат натоварването и се превръщат в основа, върху която се циментира моста, трябва да бъдат изпилени и това изпиляване е безвъзвратно. Тези зъби трябва да бъдат достатъчно здрави, за да осигурят стабилност на мостовата конструкция и да поемат натоварването от липсващия зъб или зъби.
  • Материалите, от които се изграждат мостовите конструкции, не изглеждат така естествено в устата, както имплантите.

Изборът между поставяне на зъбен имплант или мост трябва да бъде консултиран с дентален специалист.

При преглед и въз основа на проведени изследвания, той може да каже, дали пациентът може да се подложи на имплантация /при заболяване като пародонтоза, например, това е невъзможно/. Дали е добре да бъде поставен зъбен мост или да се използват зъбни импланти зависи и от финансовите възможности на пациентите.

Счита се, че усещането на имплантите е най-близко до това на естествените зъби. Те подобряват храненето и говора, предотвратяват стопяването на костта и имат голяма трайност. От друга страна, мостовите конструкции са по-евтини и процедурата за тяхното поставяне е по-кратка и не толкова сложна.

HTML код на статия

Автор: vencislava.hristova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар