Безплатна интернет реклама или как да рекламираме безплатно

През последното десетилетие финансовият праг за навлизане на пазара на малкия бизнес намалява почти три пъти. Това се дължи до голяма степен на появата на възможността за търсене на клиенти чрез редица интернет сайтове с различни функционалности. Това значително намалява бюджета за реклама, а понякога напълно елиминира нуждата от инвестиции. Като знаете какво може да бъде безплатната реклама в Интернет, къде да поставите такива реклами и колко ефективен е този метод на популяризация, можете да развиете бизнеса си от нулата, без да прибягвате до услугите на агенции и посредници.
Видове безплатна интернет реклама
От цялото разнообразие от видове онлайн реклама, само няколко формата могат да бъдат публикувани безплатно. Този списък включва:
Обяви – малки текстови съобщения със снимки и информация за връзка с фирмата относно продажбата на стоки или предоставянето на услуги;
Рекламни статии – прегледи на стоки или услуги с описание на ползите под формата на препоръки или инструкции;
Видеоклипове – видеоклипове, прегледи на продукти и семинари;
Коментари и отзиви – консултативни съобщения от името на други потребители;
Графично съдържание – изображения или анимации.
Използвайки тези методи, можете да рекламирате почти всеки продукт, услуга или компания като цяло, дори и при липса на официален уебсайт, който им позволява да се използват за различни видове малки предприятия.
Къде мога да рекламирам безплатно в Интернет?
Всеки вид съдържание може да бъде реклама за вас. Следователно всеки ресурс, на който можете директно и безплатно да публикувате информация за вашия продукт, е подходяща платформа.
Реклама по сайтове за обяви и търгове
Ако сте индивидуален предприемач или малка фирма, можете да поставяте реклами в популярните сайтове ( OLX.BG, BAZAR.BG, BIT-PAZAR.EU, ALO.BG,). Този метод е доста ефективен за предприятия, занимаващи се с производство на единица продукция, битови или юридически услуги (производство на мебели, шиене на дрехи и аксесоари, ремонт на апартаменти или компютър, козметичен бизнес и др.).
Основното предимство на информационните сайтове за обяви е възможността да се създава постоянен поток от клиенти по отношение на регионалното местоположение без финансови инвестиции. В същото време, според социалните проучвания, за повечето потребители рекламите в сайт за обяви създават усещането, че представените продукти или услуги имат по-достъпна цена. Основният недостатък на тези портали е необходимостта от редовно ръчно актуализиране на обявите, така че те да са винаги на първите позиции. Също така в безплатната версия могат да се налагат ограничения за броя на добавените рекламни снимки или броя на съобщенията. Между другото, в някой от тези портали е възможна безплатна реклама в Интернет без регистрация. В този случай обаче няма да можете да управлявате, редактирате и изтривате създадени реклами.
По правило безплатната реклама в интернет на търгове е подходяща за предприятия или занаятчии, занимаващи се с производство на продукти на малки партиди. Както в случая с обяви, в такива сайтове можете директно да продавате стоките си или първоначално да регистрирате своя профил в името на основния офлайн или онлайн магазин, което ще позволи на клиентите лесно да ви намерят извън сайта, ако се интересувате от продукти.
Как да рекламираме в социалните мрежи и форумите
Един от най-достъпните, ефективни, но в същото време доста сложни канали за реклама в Интернет безплатно, са социалните мрежи. В такива сайтове можете да използвате няколко стратегии:
Създаването на собствен профил за вашата компания – работата в този формат ще изисква постоянно добавяне на интересно съдържание за вашия продукт или услуги. Това също ще изисква активна работа за привличане на абонати. В същото време е много важно да се грижите за репутацията на марката, така че потребителите да не ви смятат за спамър. За този тип реклама най-подходящи са мрежи като Facebook, Instagram, Twitter, Vkontakte.
Косвена реклама в коментари и публикации в социални групи – можете да провеждате реклама от името на обикновен потребител, представяйки рекламно съдържание като просто интересна информация от забавен или информативен характер. Това може да бъде: снимка на стоки със знаци за авторско право (име или адрес на магазина), директни връзки към магазина, история за посещение в институция или майстор. Подобна реклама е особено ефективна в Pinterest, Instagram, Twitter.
Реклами за продажби или услуги в търговски и обществени групи – администраторите на групи често изискват от рекламодателите да плащат за реклами, но в някои случаи можете да публикувате съобщение в замяна на добавяне на вашите приятели (от 50 души) към общността. Недостатъкът на този метод е необходимостта приятелите да имат огромен брой реални потребители на дадена целева аудитория (например само жени от България или само мъже на 20 години). Също така е вероятно броят на приятелите ви след подобен рекламен ход да намалее. Този метод е най-ефективен във Facebook и Vkontakte, където има възможност за директни продажби и добавяне на приятели в групи.
Директен спам. Не го препоръчвам – можете да изпращате реклами директно на потребителите или да ги добавяте към популярни публики, надявайки се, че модераторите нямат време да ги премахнат и определена част от публиката пак ще забележи рекламата. За да приложите този не съвсем приличен начин, ще трябва да регистрирате много профили, защото след всяка вълна от изпращане на съобщения ще бъдете блокирани. Следователно, за този формат е по-добре да изберете мрежи с проста и бърза регистрация, например Mail.ru, Twitter.
Когато рекламирате продукти или услуги в социалните мрежи, е много важно правилно да използвате хештегове, което ще позволи на потребителите бързо да намерят вашите съобщения и публикации.
Безплатната реклама по форуми е ефективна за тясно поле на дейност. Има голяма възвръщаемост, когато са изпълнени три условия:
Форумът трябва да е активен и популярен.
Вашият профил трябва да има определен рейтинг и доверието на другите читатели.
Рекламата трябва да бъде скрита – информацията трябва да бъде представена във формата на решение на проблем или отговор на въпрос, поставен в дадена ниша на форума. В този случай връзките или данните за контакт на вашата компания няма да бъдат изтрити от администрацията.
Когато популяризирате конкретен продукт във форумите, който няма аналози, можете просто да публикувате снимки със знаци за авторски права, без да добавяте активни връзки. В този случай можете да рекламирате дори чрез ново регистрирани профили.
Директории за статии и блогове
Пълен преглед на услуга, продукт или просто вашия сайт може да бъде публикуван безплатно в няколко типа ресурси:
Директории за статии – са сайтове, на които можете да поставяте текст, дори и с активни връзки. Обхватът на такива сайтове не е голям, но ако текстът е интересен и информативен, той може да бъде копиран в други сайтове, като по този начин ще рекламира вашия продукт.
Блогове и дневници – ако вашите продукти или услуги са уникални, можете да отделите цял блог за тях в безплатни сайтове за много потребители ( Blogger.com , LiveInternet.ru ), които ще говорят за предимствата и методите на приложение. В областта на търговията на дребно, вашият собствен блог може да говори за нови продукти.
Услуги за обратна връзка – ви позволяват да публикувате положителни отзиви за стоки и услуги под прикритието на лично мнение на потребителя.
Новини портали и бази данни – на тези видове ресурси можете да публикувате прессъобщение на вашата компания, например за издаването на нов тип продукти или появата на нови услуги. Представената информация автоматично попада в зрителното поле на стотици журналисти, които с наличието на ценен материал бързо и напълно ще я разпространяват онлайн. Основното условие е необходимостта от компетентна емисия новини, за да се привлекат медиите и да се предизвика положителна реакция от тях.
Как да използвате видео хостинг за реклама
Платените видеореклами обикновено са задължителни. С безплатен формат привличането на зрител за разглеждане е много по-трудно. За да направите това, създаденото видео трябва да бъде интересно и информативно. За да оставите потребителите доброволно да се съгласят да гледат вашата реклама, можете да използвате следните методи:
Прегледайте информативни видеоклипове за стоки и услуги, които говорят за решаване на проблема с потенциалните клиенти, използващи вашия продукт.
Майсторски класове – можете да демонстрирате своите умения пред зрители, които се интересуват от вашия тип дейност.
Колекции от забавно аудио или видео с логото на компанията – създайте свой собствен списък с музика или видео и го допълнете с рекламно съдържание. Например, ако продавате етнически сувенири, можете да направите селекция от рядка музика за медитация и да създадете видеопоредица от красиви изображения на стоки, допълнени от адреса на вашия магазин, където можете да поръчате рекламирани стоки.
Рекламните видеоклипове са забавни видеоклипове, които споменават вашата марка или компания. Такъв видеоклип предизвиква раздвижване и прави марката, компания или дори офлайн магазин разпознаваем.
Най-популярните услуги за поставяне на видеореклами са:
YouTube е най-посещаваната платформа, която ви позволява да водите видео блогове, да публикувате майсторски класове и да създавате плейлисти. Недостатъкът на този ресурс са високите стандарти за защита на авторските права, в нарушение на които видеото се изтрива без предупреждение.
Coub е платформа, която ви позволява да създавате кратки видеоклипове. Подходящ за публикуване на рекламни видеоклипове.
Rutube е руски аналог на YouTube, който ви позволява да създавате свои собствени канали и видео блогове.
Бизнес агрегатори и търсачки
За да рекламирате в Интернет безплатно, можете да използвате сайтовете, които събират информация за предприятия и предприемачи в една база данни. Те включват:
Каталози на фирми – могат да обхващат всички области на бизнеса и регионите на страната или могат да бъдат тясно насочени по география или вид дейност.
Платформите за онлайн магазини са подходящи за рекламиране на магазини на дребно, офлайн търговски обекти и потребителски услуги. Тази форма на реклама се заплаща, но повечето ресурси имат редица безплатни оферти (например до определен обем стоки или тестови периоди), които можете да използвате в началото на своята дейност.
Сред начините за безплатна реклама в Интернет, съществува и възможността за използване на търсачките във ваша полза. Ако трябва да рекламирате компания, можете да създадете бизнес профил в Google , както и да добавите адреса на компанията към онлайн карти Yandex.Maps , Wikimapia и Google Maps . В този случай, когато търсите услуги или стоки по географски признак, търсачката първо ще предложи контактите на вашата компания.
Колко ефективна е безплатната реклама в Интернет?
Трябва да се разбере, че безплатното прилагане на реклама в Интернет има редица трудности, които влияят на нейната ефективност. Така например, правейки всичко сами, губите много време, избирайки тематични сайтове, избирайки социални групи за публикуване, създаване и добавяне на реклами или видео, както и регистриране и записване на използваните профили. Получаването на статистика по различни рекламни канали е значително сложно и в някои случаи е невъзможно да се ориентира показването на реклама върху избраната целева аудитория, което значително намалява нейната ефективност.
От друга страна, разбирайки в какви случаи може да се използва безплатна реклама в Интернет, къде да се постави и как да се подаде такава информация и най-важното, прилагайки тези знания на практика, в допълнение към спестяването на бюджета, ще получите солиден опит за популяризация както за стартиращ, така и за работещ бизнес. Трябва да се има предвид, че много от методите, например регистрацията в бизнес директории, са постоянни и не изискват редовни актуализации, което носи своите резултати дори при липса на други видове реклама и формира съответната репутация на компанията в интернет пространството.

HTML код на статия

Автор: marto.76


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар