За буквите и знанието

Много обичам да чета! Обожавам! Още щом се научих (не помня на колко годинки съм бил), започнах да чета всичко, което ми попадне пред очите. В началото още нямах търпението да прочета цяла книга, но пък с удоволствие четях надписите по магазините, табелките по улиците и дори обявите по стълбовете. Удивлявах се на съвършенството на това творение – БУКВИТЕ. Тези кодирани знаци смятах за най-голямото изобретение на хората, защото когато някой мъдър човек умре, знанието, което е записвал остава да живее и помага да се обогатяват умовете на всички след него. Не само пести време, а пести столетия! Затова бях решил, че буквите трябва да бъдат запазени. На всяка цена! Измисляхме с моя брат различни начини за опазване на буквите, по детски наивни, така че знанието да се запази дори след края на човешката цивилизация, … Може след милиони години то да послужи на нововъзникващи разумни същества, на които готовата азбука ще спести хилядолетия за предаване на знанието…

Така е, азбуката е скъпоценен дар. А българската азбука, с нейното почти пълно съответствие между букви и звукове на речта е наистина уникална на планетата Земя! Това преимущество умножено по хилядите часове четене на милиони българи спестява огромни усилия и време. Това е нашето цивилизационно предимство, което можем да използваме. Използвайте нашата азбука, налагайте кирилицата навсякъде, дори на чужденците. Обяснете им предимствата на съответствието между звукове и букви, за да се възползва целият свят от съкровището, което притежаваме. Това съкровище е различно – колкото повече бъде раздавано, толкова повече нараства.
Идеята за съхраняване на знанието е моят двигател. Тя ме кара да си записвам всичко важно, всяко ценно зрънце, което откривам – в книгите, по телевизията, в интернет… Търсейки знанието се уча от него, а учейки разбрах колко важно е всички да знаят! Но не каквото и да е. Разбрах, че не е важно колко книги си прочел, а какви са те. И започнах да подбирам внимателно какво чета. Открих, че има знания, които са много важни за човешката цивилизация и за оцеляването на всеки човек, но… за съжаление те не се изучават в училище!? Учудих се! Нима е възможно знанията, които са толкова важни да са пренебрегнати? Уви, да. Как да се грижим за здравето си, как да се грижим за парите и препитанието си, как да спазваме законите, как да контролираме тези, които ни управляват и как да контролираме емоциите си не се изучават подробно в училище… А това са знанията, от които зависи живота ни! Събрах смелост и изпратих писмо да Министъра на Образованието, Младежта и Науката, дори записах предложението си на автоматичната система по телефона. Никакъв отзив… Реших да подема инициативата Петиция за промяна в образованието, която да подпишат много хора и да изпратим до всички отговорни институции в държавата. И тогава осъзнах, че докато се подпишат достатъчно хора ще мине време, докато някой чиновник-политик се реши да задейства промяната също ще мине много време, а времето е ценно за България – раждат се по-малко деца, отколкото са умиращите хора, здравето на все повече хора се влошава, липсват качествени закони и/или липсва контрол по спазването им, ниски доходи и слаборазвито предприемачество, лошо управление, ниско самочувствие и стрес… Времето е скъпоценно за българската нация! Затова трябва да действаме! Трябва да променим модела на образованието, за да учат децата, това което пожелаят и това, което живота ще изисква от тях.

HTML код на статия

Автор: gizdak


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

3 коментара по “За буквите и знанието”

  1. Браво! Ето една чудесна статия с прекрасни идеи, които са истинки важни за бъдещето на България и света. Един ден всички ще разберат, че нашата азбука е най-съвършената, която съществува. Поне ние трябва да я наричаме не кирилица, а българска азбука, защото Кирил е създал глаголицата, а нашата азбука е създадена и използвана първо в България. Нека всички да разберат, че тя е по-древна, отколкото се смята. А за образователните идеи авторът има моите поздравления. Трябва възпитателните цели в образованието да са по-важни от назубрянето на факти. Знанията са само хубава дреха, която се слага върху неукрепнали и недостатъчно мъдри души. За душата на човека е важно да има вяра и целенасоченост в живота, любов към учението и тогава тези философски души, както ги е нарекъл някога Платон, сами ще търсят знанията, вместо да се опитват сега да ги наливат в главите на личности, които нямат жаждата да се учат. Тя се постига, когато в образователната система и в семейството се обръща внимание на възпитанието и усъвършенстване на душевния свят на децата, чак тогава знанията ще попаднат като семена на плодородна почва.

  2. За подсещане прилагам препратка към Википедията:

    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B0

    Премахнете озвучаващото “ъ” от произношенията и ще разберете напълно за какво ви говоря… Като изключим краткото “и” и смекчаващия знак “ь” – всички други букви са с пълно съответствие на звуковете! Сиреч, каквото човек произнесе, може да го запише без да е необходимо да знае каквито и да са граматически правила! Единствено трябва да знае тези 30 скъпоценни знака! Удивително! Поклон пред гения, който ги е сътворил!

  3. Вижте Кен Робинсън:
    http://www.vbox7.com/play:d112fb4c

    Точно в целта!

Напиши коментар