Италианската кухня – специфична, модерна и любима

Италианската кухня е една от най-разпространените и най-популярните кухни в цял свят. В различните райони на Италия варират различни типове храна, като цялостната тенденция отново е в специфичния общ вкус за Италия. Това е една от трите най-разпространени кухни в цял свят. Този тип кухня се дели на северна, средна и южна.

Тази кухня е дала основите на френската кухня и е оказала силно влияние и върху други  европейски кухни. Типично в менюто на италианците заемат място тестените изделия, главно пици и различните видове паста.

Италианците предпочитат телешкото месо  за приготвяне на голяма част от ястията си. Те обикновено го задушават, пекат или го приготвят на грил, като предварително месото е намазано с олио, подправки и ароматни корени. Когато използват за приготвяне пилешко месо го съчетават с домати и чушки и всичко това го съчетават с изкусно вино.

Италианците се славят и с приготвянето на риба и нерибни продукти. Те са лауреати в приготвянето на различните видове риби, миди, раци и стриди. Най-честите начини за приготвяне на тези морски изкушения са пържене и запичане в зехтин със задължителна добавка на ароматни треви и лимонов сок.

И идва ред на тестените изделия. Те са и една от най-популярните храни в Италия, особено в южната й част. Те са групирани под наименованието ‘’паста’’ и включват: спагети, равиоли, лазаня, макарони, талиатели, ньоки и още различни видове. Тестените изделия обикновено са самостоятелно ястие, но в последните години нашумява и участието им като гарнитура.

Лазанята е типично италианско ястие, като брашното за нея се приготвя по същия начин като за макарони. Тя се приготвя от шест слоя тесто, като на всеки слой се поставя месна плънка, гъби и зеленчуци, а най-отгоре се поставя  дебел слой сирене и няколко парчета масло и всичко това се слага да се запече.

Но най-популярната италианска храна си остава нейно величество Пицата. Най-познатата и общоизвестна пица е Неаполската. Тя се приготвя от тесто, домати, сардини, няколко различни вида сирена и естествено подправки. Както вече ни е познато пиците се приготвят с много различни видове  продукти и в разлини размери и най-често се поднасят с вино, и като самостоятелно ястие.

Известно ни е, че един от най-използваните продукти е сиренето. То придава специфичен вкус и консистенция. В Италия има много и крайно различни видове сирена, но се е затвърдило в ястията да се използва моцарела, в сметановия сос да се прибавя горгонцола, а за десерти най-често се използва рикоти. И все пак най-известното сирене си остава пармезана, който се използва широко, като се наръсва върху почти всяко италианско ястие и особено върху тестените изделия.

Като във всяка друга кухня, подправките сая съставна част от крайния вкус на ястието, затова трябва да са смесени правилно. Най-ползващи се в италианската кухня са магданоза, градинския чай, ригана, босилека и розмарина. Използват се още и чесън, индийско орехче и каперси.

Какво е италианско ястие бес сос?! Не е италианско. Сосовете в италианската кухня са с по-груба структура. Най-често се поднасят върху ястието или смесени с него. Италианците си имат правило относно сосовете, а то гласи: ‘’Колкото по-къси и дебели са макароните, толкова по-гъст е сосът.’’ Най-често използваните сосове са: Ла салса – смес от зехтин и чесън, Ил Песто –  към сместа от зехтина и чесъна се добавят босилек, индийско орехче и сирене.

Италианската кухня е една от най-вкусните, модерни, но в същото време и изпълнени с история и е любима за голям брой хора, благодарение на добре съчетаните подправки, феерията от различни видове паста, различни видове пица  и изкусната си колекция от сирена. Ако сте истински фен на макароните, спагетите и пиците значи вашето място и вашата кухня са италианските.

HTML код на статия

Автор: Bass


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 4 гласа)
Италианската кухня - специфична, модерна и любима, 6.0 out of 6 based on 4 ratings

Напиши коментар