Как да използваме електроуредите си по-ефективно?

Всеки от нас има в кухнята си поне един електроуред… Ами това може да бъде дори крушката която свети, не стига сега кухните ни са пълни с електроуреди, имаме миксери, блендери, кухненски роботи, месомелачки, сокоизтисквачки и какво ли още не, нали така?

А дали използваме тези уреди наистина по-предназначение, дали имаме нужда от всички тях или просто импулсивно сме взели решение за да си купим уред който не е точно това което ще използваме всеки ден.

Сигурно имате автомобил, кой няма? А имате ли самолет? Защо?

Аз нямам самолет, по обясними причини повечето хора нямаме, защото нямаме нужда да притежаваме последният, дори и да ни се наложи да го ползваме летим със самолетът на някой друг, ако не ползвахме всеки ден автомобилът си например, ще се возим на автобуса или дори ще ходим пеша. С тези празни иначе приказки искам да покажа, че не всеки уред който видим и който ни изглежда (или ни е показан като) полезен всъщност ни е наистина нужен!

Но преди да стигнем до там нека първо да се научим да използваме уредите си ефективно. Какво ще рече това, “Да използвам уредите си ефективно”?
Грешно използване

Това ще рече:

Че не всички знаем какво да правим с електроуредите си! Че не знаем как да ги използваме правилно и че не четем упътването!

Ако вие не сте като мен, ИЗВИНЯВАЙТЕ! Но много хора, в това число и аз не четем цялото упътване, а и какво по дяв****** е упътване? Некадърно написано обяснение (в повечето случаи) какво да правим с конкретният уред. Но в понякога може да бъде намерена и полезна информация, като например:

  • Домакинските уреди са циклични машини които работят за определено време, след което трябва да си почиват, най-често цикълът почивка работа при тях е 15мин/15мин
  • Няма електрически уред който да обича влагата и тук въобще не говоря за вода или други течности. Винаги дръжте уредите си сухи и на проветриви места, поне така съветват производителите!
  • Уредът ви нуждае ли се от профилактика? Има уреди които имат нужда от профилактика, точно както автомобилът ви има нужда от подмяна на маслото в двигателя. Ютиите задължително трябва на определен период от време да бъдат прочиствани от натрупване на варовик, климатиците имат филтри които трябва да се почистват и много други подобни, които не винаги са описани в упътването.

Почакайте, не казахме нищо за ефективност нали?

Какво е ефективност на един уред? Ами в общият случай това е работна среда при спазени условия за работа. Нека за пример да дам един блендер. Какво е блендерът?

Един електродвигател, който завърта един нож в една кана с определен обем. Как тази система от елементи работи ефективно? Ами ако се вгледаме в няколко блендера сигурно ще забележим, че обемът на купите им е по-голям от този който обявяват производителите. Сигурно ще забележите, че по купата обикновено има деления които започват от някаква стойност и стигат до друга стойност. Ако вие се опитвате да ползвате този блендер с обем от течност или друга по вид и род субстанция с по-голям от максималният или по-малък от минималният обем вие не ползвате ефективно блендера си, той не работи както се очаква и дори може да настъпи повреда в него.

При миксерите ефективността се определя от гъстотата, на сместа и колкото по-гъста е тя толкова на по-ниска скорост трябва да бъде включен съответният миксер.

Всеки различен уред си има условия при които работи най-добре и ние сме длъжни да сме запознати с тях и да ги осигурим, за да може уредът да ни служи лесно и за максимално дълго време!

Още полезни статии, а и електроуреди можете да намерите в tehmag.net

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар