Кухненската мивка

На пръв поглед изборът и разполагането на кухненската мивка е ясен и лесен въпрос. Въпреки това грешките, които се срещат в практиката, налагат да поясним някои основни правила. Преди всичко трябва да се знае, че мивката е основен елемент от главната кухненска група „мивка — работна маса (плот) — готварска печка“ и е първи в технологичния порядък, който съществува между тях.

Поради това неговото разположение се обвързва с разположението на останалите елементи както по височина, така и по дължина на реда. Мивката може да бъде изработена от много и различни материали. У нас могат да се намерят мивки от всички видове в твърде голямо разнообразие от форми, големини и разцветки. За да изберем правилно най-подходящата за нас мивка, трябва да познаваме свойствата и особеностите на различните видове и основните изисквания, на които трябва да отговаря кухненската мивка въобще.

Във всеки отделен случай везните биха се наклонили различно в зависимост от личните предпочитания на отделното семейство и домакиня. Трябва да се знае обаче, че за да са практични, мивките трябва да имат достатъчна дълбочина, удобен сифон и подходяща смесителна батерия от 8Mpay. Важен и нека признаем, незадоволително решен от нашата масова практика е проблемът за отстраняването на твърдите битови отпадъци, които се получават предимно в кухнята.

Кухнята е едно от най-изразителните по своя интериор жилищно помещение. То в най-голяма степен носи белезите на техническия и социалния прогрес и отразява характера на своите стопани. Поради това духът и характерът на интериора на кухнята поставят сериозни проблеми както пред проектантите, така и пред самите обитатели. В този смисъл освен съдържанието на обзавеждането сериозно внимание заслужават и проблемите, свързани с материалите и цветовете, използувани в кухненското пространство.

Широко разпространено е становището, че кухнята се нуждае от значителна фаянсова облицовка. Това обикновено се свързва с характера на домакинските процеси, с отделянето на пари, с пръскането на мазнини около готварските уреди и мивката и др. Ако внимателно анализираме действителните процеси, ще установим, че фаянсовата облицовка може да се ограничи до 1,50 — 2,00 кв.м, а останалите повърхности — да се третират подобно на тези в другите помещения в жилището.

„Традиционният“ в миналото блажен цокъл имаше за цел да предпази обитателите на жилището от съприкосновението с постно боядисаните стенни повърхности на височина до 1,50 или 2,00 метра. Цялостното блажно боядисване от своя страна се защищаваше и с допълнителното съображение, че стените в кухнята се нуждаят от периодично измиване поради непрекъснатото опушване и замърсяване с пара и мазнини. Но това от своя страна създава нехигиенична атмосфера, спомага за задържане на влагата и за образуване на мухъл по стените и таваните.

HTML код на статия

Автор: cloxy


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар