Важни въпроси при избора на моторно масло

Всеки горд собственик на първи автомобил е поставен пред въпроса какво масло да избере. В този момент може да се довери на няколко източника за съвет – приятели, автосервизи,  интернет и така пренебрегваните, а и в много случаи ненамерени наръчници за експлоатация на МПС-то. Ние ще се постараем да Ви дадем нужните напътствия, тъй като правилният избор е изключително важен за добрата работа и дълъг безпроблемен живот на двигателя.

Какво е вискозитет на маслото? Това е показател за гъстотата на маслото. През зимата е по-добре да карате с по-ниско вискозитетен лубрикант, което ще гарантира по-лесен старт на двигателя, защото ще се отнеме по-малка мощност от двигателя поради по-малкото съпротивление при движещите се части. По-плътните масла са подходящи за високи натоварвания и температури.

Какво означават числата и буквите при различните масла? Първото число показва студеният вискозитет на маслото, а второто число вискозитетът при високи температури. Буквичката W, която ги разделя идва от “Winter” (“Зима” – превод от англ. език).

Каква е разликата между синтетични и минерални масла? Минералните масла са базови, получени при преработката на суров петрол. Те се използват главно при стари автомобили, при които двигателите са силно амортизирани. Синтетичните масла са подобрени базови с добавки (детергенти, дисперсивните агенти, антиоксиданти, модификаторите на триене и т.н.). Те са по-устойчиви на високи температури, защитават по-ефикасно двигателя на автомобила, имат по-ниска летливост и по-трудно се окисляват. Има и полусинтетични масла, които са средния вариант между основните.

Как да различим оригинално моторно масло от менте? За жалост, автомобилният пазар е залят от имитиращи продукти с недоказан произход, които може да навредят на здравето и работните показатели на колата ви. Трудно би било на един обикновен потребител да направи разлика, но има няколко фактора, които трябва да будят съмнения и подозрение. Основният е цената на маслото. Дори и да е на промоция, тя не трябва да бъде прекалено ниска спрямо другите оферти на пазара. Същевременно проверявайте и отзивите за магазина, предлагащ я.

Каква марка масло да изберем? В днешно време има огромно разнообразие от фирми, разработващи качествени масла – Bardahl, Motul, Castrol, Total, Eneos, Elf, BMW, Liqui Moly, Repsol, Champion, Amsoil, Fuchs, Mobil, Yacco, Ravenol и т.н. Изберете двигателното масло първо спрямо изискванията на автомобилния производител, а като допълнителен фактор можете да приемете и препоръките от други шофьори, които имат вече имат впечатления от употребата.

За нас ще бъде удоволствие да безплатно да Ви консултираме при покупка на масло и маслен филтър от MotornoMaslo.BG, ако ни гласувате доверие да бъдем Ваш партньор при обслужването на автомобила Ви!

HTML код на статия

Автор: motornomaslobg


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 3 гласа)
Важни въпроси при избора на моторно масло, 6.0 out of 6 based on 3 ratings

Напиши коментар