Предимства и недостатъци на щорите от плат

Безспорно щорите са важен аксесоар във всяко жилище. Освен, че допринасят за домашния уют и спокойствие, те неутрализират вредните слънчеви лъчи и подпомагат енергийната ефективност на дома. Днес съществува изобилие от видове и модели щори, които са изработени от материали с различни свойства. Всички те разполагат с положителни и отрицателни качества и са подходящи за различни нужди и интериорна среда.

Като един от най-ярките представители, щорите от плат също разполагат с отличителни качества.

Предимства и недостатъци на щорите от плат

  • Една от главните причини щорите от плат да бъдат избирани, е фактът, че винаги изглеждат актуални и шик. Те са практични и достатъчно привлекателни за всеки интериорен дизайн. Днес на пазара се предлагат много на брой видове щори от плат, които се изработват от висококачествени материи.
  • Типичен пример за елегантни щори от плат са римските щори. Със своето разнообразие от цветове и шарки, те подхожда напълно на съвременния домашен стил. Освен това, платовете, от които се изработват щорите, разполагат с различна пропускливост на светлинната. По този начин при частично затъмняване те могат да приглушат светлината и да придадат чувство за топлина и уют в жилищата.
  • Освен, че могат да бъдат съчетани със съвременният интериорен дизайн на жилищата, някои щори от плат могат да бъдат монтирани на всякакъв тип прозорци и врати. Те могат да бъдат поставени на прозорци с различни размери и форми – трапецовидни, наклонени, обли и още редица други нестандартни форми. Един от примерите за такъв тип щори са Плисе & Дует щорите. С тяхна помощ дори най-труднодостъпните прозорци могат да бъдат стилни и елегантни.
  • За мнозина платовете не са подходящ материал за изработване на щори, тъй като вярват, че те са обект на по-лесно замърсяване. Това твърдение, обаче, е напълно невярно. В миналото в действителност са се използвали материи, които задържат прах или мръсотия. Днес всички щори се изработват с висококачествени антистатични материи. Благодарение на това те не задържат прах и мръсотия в дълбочина и позволяват да бъдат почистени изключително лесно. Някои от тях дори могат да бъдат изпрани в перална машина.

Въпреки, че разполагат с безспорни предимства, щорите от плат имат някои недостатъци спрямо останалите видове.

  • Макар, да са подходящи за различните видове прозорци, те не са подходящи за всички стаи. Не е препоръчително да се монтират в помещения, където има предпоставки за поява на влага – баните. В следствие от горещите душове, водните пари могат да проникнат в дълбочина в материята и това да е причина за поява на мухъл върху щорите. Поставянето им в кухнята също може да се окаже проблем, тъй като материите могат да абсорбират миризмата на готвена храна. Също така, върху тях могат да попаднат мазнини или храна и това да доведе до поява на упорити петна.
  • Още един недостатък на щорите от плат е, че някои от тях те не позволяват пълен контрол на пропусканата светлина. Макар, че позволят по-добро пълно затъмняване, те са неспособни да ограничат частично светлината, която да бъде пропусната в помещенията.

В случай, че се колебаете какъв вид щори да монтирате във вашия дом, в онлайн каталога на фирма „Камакс” можете да откриете богат избор от модели. В онлайн страницата на компанията можете да откриете подробна информация за всеки продукт.

HTML код на статия

Автор: vencislava.hristova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар