Как да осигурим комфорт на цветята

От съда до голяма степен зависи как ще изглежда и как ще се чувства едно растение. Най-важните критерии за избор освен личния вкус са и: формата, материала, големината и разбира се функционалността.

Саксии от керамика

Съдовете от керамика са подходящи за всякакъв вид растения. Нужно е да бъдат добре изпечени. Когато са без глазура пропускат въздух до корените си и помагат на растенията да дишат по-добре. Това е изключително важно условие ако желаете да отглеждате растения от топлите климатични зони. Почвеният субстрат изсъхва и се охлажда бързо в глинени съдове, което дава възможност да се вземат много бързо мерки за обработка на растението. Бързо зеленясване и покриването им с мухъл така слага една важна точка и това е почистването им. Съдовете изпечени с глазура са многократно по-трайни, по-приветливи и не се цапат толкова много, но за жалост не допускат достатъчно въздух.

Саксии от дърво

Съдовете от дърво – такива са например – буретата, ведрата, сандъчетата и други. Имат изключително не лоша проводимост и поради тази причина корените на растенията не страдат от резки промени в температурата на околната среда. Гният бързо и са неустойчиви на влага – добре е да не се слагат в силно влажни помещения. Нужно е да бъдат добре обработени с препарати или материали, които да съхранят достатъчно добре дървесината. Нужно е да бъдат разполагани по такъв начин, че дъното им да е добре проветрено. Тези дървени саксии са подходящи за много големи по размер растения – цитрусови, палми, лаврово дърво и други.

Саксии от камък

Съдовете от камък като например корито, вана, урна, могат да са изработени от различен вид материал. Пряко се влияят от температурата на околната среда, като сравнително лесно се поддават на нагряване или охлаждане. За наше щастие те са изключително неустоими за окото и се превръщат в страхотен декоративен елемент за дома или вилата. В тях е добре да се отглеждат растения с луковица или сукулентни растения.

Саксии от метал

Съдовете от метал, които се използват за отглеждане на растения трябва да бъдат добре покрити отвътре, за да бъдат добре предпазени от корозията. Ако не са добре покрити или обработени, влагата ще ги съсипе. Бързото им нагряване от слънцето пък не ги прави толкова подходящи за някои растителни семейства.

Саксии от пластмаса

Съдовете изработени от пластмаса са удобни, трайни и много достъпни за масовото потребление. Почвата в тях изсъхва доста по-бавно и за това трябва да се има предвид, когато предстои поливане за да не се удавят растенията. Основният недостатък е, че не пропускат достатъчно въздух и заради това е нужно да се пробиват дупки или да се вземат други мерки за аерацията им.

Съдовете, в които отглеждаме растенията си могат да бъдат абсолютно различни като форма – триъгълни, конусовидни, кръгли, квадратни и др. По-сложно изработените като форма на съда и колкото повече нестандартни украси има, то композицията в него трябва да е напълно опростена. Същото важи и за цветята в саксия с по-проста форма.

Съдът подчертава красотата на растенията, не е нужно да привлича допълнително внимание към себе си ако не го изисква околната среда.

Бонсай трябва да се отглежда в плитки и обикновени керамични съдове. Добре е да имат крачета, които да отцеждат водата. По форма биват много различни по форма. Големината, баграта и стила на бонсая определят избора саксията, в която той ще се отглежда. Класическите съдове са главно матови, в тъмни или светли нюанси.

Изборът на съд е необходимо да бъде съобразен с вида на растението и неговата коренова система. За растенията със слаби и плитки коренови системи като геснериевите, бегониите, пеперомиите и др., са подходящи плитки съдове. Палмите, цитрусовите и почти всички дървесни видове с мощни, дълбоки корени, предпочитат големи и дълбоки съдове. Сукулентните растения изискват керамични съдове, които не позволяват задържане на вода и осигуряват по-добра аерация. Папратите, бръшляните филодендронът и др спокойно могат да се отглеждат в пластмасови саксии.

HTML код на статия

Автор: nexweb


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Как да осигурим комфорт на цветята, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар