Козметика – основни видове продукти

В съвременното общество почти няма човек, който да не използва козметика. Трудно можем да си представим ежедневието без шампоани, кремове за лице, избелващи пасти за зъби, червила, лакове за нокти, парфюми и още стотици продукти. Всички те се обединяват в категорията „козметика”.

Съществуват различни класификации на козметичните продукти. Най-общо е делението на бяла и декоративна козметика, но в зависимост от критериите, се обособяват още лечебна, професионална, минерална и др.

Бяла козметика

Продуктите, включени в бялата козметика, имат функционален характер и поддържат кожата и косата, като служат за почистване, хидратиране, подхранване, възстановяване, поддържане и др. От своя страна, те също се разпределят в отделни подкласове:

Козметика, предназначена за масовия пазар

Това е най обширната категория, която обхваща продукти в огромни количества, които можем да открием навсякъде, включително и в супермаркетите и лавките. Не са способни да решат сериозни проблеми, но почистват и облекчават усещането за сухота. Почти винаги съдържат химични продукти, производни на формалин и фенол.

Козметика от среден клас

Те съдържат повече естествени съставки – 30-50% и съответно са по-скъпи.

Луксозна козметика

Натуралните съставки при нея са вече 50-70%, защото са продукти на световни модни къщи, които не си позволяват използване на неекологични материали.

Професионална козметика

Позната е още като салонна козметика. В състава си има компоненти, които проникват в дълбочина и се усвояват по-добре.

Лечебна козметика

Обикновено този тип продукти притежават оздравителен ефект, но не са лекарства. Могат да стопират появата на пъпки, да изравнят тена ви и да премахнат червени или старчески петна, но въпреки че проникват дълбоко в кожата, не водят до „синдрома на отнемане” и съдържат минимално количество меки консерванти.

Декоративна козметика

Към нея се отнасят всички средства за разкрасяване, като те се класифицират по същия начин, както при бялата козметика: продукти за масова употреба, продукти от среден клас, луксозни продукти, терапевтични и професионални продукти. Според асортимента има козметика за устни, за лице, за очи и нокти. Като основен знак за класифицирането им се приема цветът и тонът.

Козметика според приложението

По този критерий продуктите са за лице, коса и тяло и съответно дамски, мъжки и детски.

Козметика според естеството на съставките

Днес все по-модерни и популярни са козметични продукти с вложени естествени суровини и елементи в състава.

Био козметика

Произходът на суровините и преработката им са строго контролирани. Съдържанието на био компоненти трябва да бъде около 90-100%.

Натурална козметика

При нея био суровините са по-малко – около 70%.

Минерална козметика

Съставена е изцяло от минерали, стрити на прах. Най-често я срещаме под формата на пудри.

Медицинска козметика

Продуктите са разработени по специални формули за прилагане при медицински проблем. Често са по-щадящи от лекарствата и се продават в аптеките.

Всяка качествена козметика може да подобри външния вид и да повлияе на доброто самочувствие, независимо от възрастта. Затова изборът на добър продукт е много важен, за да не стане така, че заслепени от красивите кутийки, флакони и примамливи обещания, да забравим за състава и какви последващи ефекти може да има от вложените вредни компоненти.

 

HTML код на статия

Автор: vencislava.hristova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар