Поставяне на зъбни импланти и тяхната устойчивост във времето

В последните години имплантологията става все по-популярна. Поставянето на зъбни импланти е иновативна дентална процедура и се практикува при липса на зъб или ако единственото решение за болен зъб е екстракцията.

Съществуват различни видове зъбни импланти – според формата, материала, структурата и др. Видът се определя според предпочитанията на пациента и съвместно със специалиста от денталната клиника за осъществяване на оптималния избор.

Преди да се поставят самите импланти, се прави диагностично изследване, за да се избегнат грешки в планирането и поставянето на импланта. Едва след това се преминава към микрохирургичната манипулация, която се прави в амбулаторни условия.

За поставянето на зъбни импланти цена като краен вариант ще получите от съответната клиника.

Процедурата не е болезнена и към нея се пристъпва след локална анестезия или пълна упойка по желание на пациента.

Как протича процесът на имплантиране?

След като упойката подейства на пациента, се пристъпва към самата процедура. Тя се извършва на няколко етапа:

Отваряне на венеца („тъканно ламбо”)

Със скалпел се прави малък разрез (инцизия) с големина няколко мм в областта между двата зъба, където ще бъде поставен имплантът. След това, със специален инструмент – елеватор, се разтваря тъканта на венеца, за да се открие костта.

Оглед на костта

Имплантологът оглежда внимателно каква е повърхността на костта. Обикновено тя е равна и гладка. При установени разлики, те се премахват с помощта на специален инструмент.

Пробиване на костта

Откритата челюстна кост се пробива с различни зъболекарски бормашини. В началото се започва с оформяне на „пилотен отвор”, който се разширява постепенно до достигане на дупка с диаметър, достатъчен за поставяне на денталния имплант. Не трябва да се допуска костните клетки да прегреят, затова се използва охлаждащ спрей след приключване.

Поставяне на титаниевия винт

След като отворът е готов, се пристъпва към внимателно навиване на винта, като се използва наконечника му в горния край. Важно е да се избегне травмирането на костта при поставянето, защото това е от значение за добрата интеграция на импланта.

Манипулацията завършва със запушване на импланта с капачка и зашиване на разтворената тъкан на венеца.

От какво зависи устойчивостта на зъбните импланти?

За поставянето на зъбни мостове или зъбни импланти мнения има най-различни, но с възможностите на имплантологията днес се избягва изпиляването на зъби, което е един от плюсовете на имплантирането.

Клинични проучвания показват, че устойчивостта на зъбните импланти е повече от 10 г. поради неподатливост на заболявания като кариеси например. Дългият им живот зависи и от:

  • професионалните умения на имплантолога;
  • вида на импланта и трайността на материала на изработка;
  • качеството на костта;
  • начина на протезиране и натоварване;
  • рисковете от отхвърляне;
  • адекватната орална хигиена;
  • организма на пациента;
  • редовното посещение при лекуващия имплантолог поне 2 пъти годишно.

Говорейки за цена на зъбни импланти, трябва да се уточни, че дори да ви се струва висока, можете да откриете зъбни импланти в София с възможност за разсрочено плащане.

Поставянето на зъбни импланти е едно от най-дълготрайните решения за възвръщане на естествената функционалност на зъбите и самочувствието от откритата усмивка.

 

HTML код на статия

Автор: vencislava.hristova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар