Ловни камери – предназначение и функции

Съвременните ловни камери, познати още като фотокапани, представляват цифрови устройства с компактен размер. Тяхното предназначение е да правят снимки или да създават видеофайлове на движещи се хора или животни.

Устройството им включва дигитална камера и инфрачервен пасивен сензор – PIR, който задейства заснемането при движение на обекти.

Някои ловни камери са с обикновена светкавица, но при повечето се използва инфрачервена подсветка. Има модели, които притежават едновременно сензори за движение и топлина, а други – само един от двата.

В зависимост от камерата е възможно и наличие на дисплей за преглеждане на заснетите файлове.

Камерите осигуряват чрез GSM модул получаването на MMS като изображение на смартфона или на електронната поща.

Какво е предназначението на ловните камери?

Ловната камера позволява наблюдаването на голямо пространство и в зависимост от направените настройки, може да работи в продължение на месеци.

Наименованието на ловните камери подсказва, че се използват най-вече за ловни цели. Не по-малко е приложението им за наблюдение на избрани природни обекти от природолюбители и еколози. Могат да се използват и за наблюдение на закрито, но по-рядко.

В широкия обхват на приложение на ловните камери може да се посочи наблюдение на:

  • Поведението на различни диви животни с цел преброяване или обичайни маршрути на преминаване;
  • Местообитанията на лисици, язовци и др. малки хищници, без да бъдат смущавани;
  • Проникването на хора и животни в частни и др. имоти като лозя, пчелини и др.;
  • Развитието на растения с експериментаторска цел;
  • Неправомерното преминаване на моторни превозни средства и др.

Малкият размер, лесното използване, възможността за продължителна работа на батерии при неблагоприятни метеорологични условия и многофункционалността на ловните камери ги прави полезни и практични устройства.

Какви функции предлагат ловните камери?

Съвременните камери за лов функционират на принципа на фиксацията и IR-излъчването. Те са водоустойчиви, добрите записват и звук и са снабдени с най-новите технологии.

С монтирането на ловна камера на предпочитано от вас място може да разчитате на полезни функции като:

  • Запис на всяко уловено движение на стандартна карта памет с капацитет до 32 GB;
  • Нощно заснемане с невидима светлина чрез IP диодите с обхват 6-20 м;
  • Изпращане на MMS на имейл и въведени предварително няколко телефонни номера, като броят на изображенията може да бъде максимално 99 за 24 часа;
  • Възможност за дистанционна управление, осигуряващо пълен контрол чрез SMS код от голямо разстояние;
  • Аудио запис при висок клас модели;
  • Време за реакция от 0,8 и дори от 0,5 сек. при добрите камери;
  • SMS известяване при изтощена батерия и др.

Когато избирате камера, обърнете внимание на работната ѝ площ. Тя зависи от обхвата на действие, който обикновено е от 9 до 30 м.

Важна е също широчината на действие, като задействането на камерата става при ъгъл от 10 до 100°. За ефективно приложение е добре обхватът да бъде максимален.

Обикновено камерите работят продължително, като режимът им на изчакване е 4-6 месеца. Зависи дали консумират енергия от алкална, или от акумулаторна батерия. Има батерии, които притежават режим на промяна на някои настройки – например да изключат GSM модула. Други са с възможност за използване на соларна батерия.

За нуждите на ловците и еколозите, както и за охранителна дейност, ловните камери предлагат отлични характеристики и функционалности на добри цени и гарантират продължителна и ефективна работа.

HTML код на статия

Автор: vencislava.hristova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар