Типичните проблеми със съня и възможните решения

Редица здравословни състояния, фактори от начина на живот, стресови ситуации и други могат да предизвикат проблеми със съня. Самите нарушения в съня могат да се разделят на няколко вида:

– Трудно заспиване
– Често събуждане
– Прекомерна сънливост през деня
– Твърде дълго време, прекарано в сън

Причини за проблемите със съня

Някои от най-честите причини за горепосочените проблеми в режима на сън са:

– Прекомерно ниво на стрес
– Прекомерен прием на кофеин, никотин или алкохол
– Хранене в твърде късни часове
– Някои медикаменти
– Някои психични заболявания
– Други подлежащи здравословни състояния, включително неврологични
– Прекалено време, прекарано пред екрана на дигитални устройства
– Различни нарушения на съня, като сънна хипопнея или апнея
– Хормонални нарушения и други

Недостигът на здравословен сън може да доведе до честа сънливост, до умора и раздразнение, до изтощение и липса на ефективност в извършване на ежедневните задачи. Често се чувстваме отпаднали и бавни, мудни и недоспали, виждаме тъмни кръгове под очите си и се чудим как да намерим още няколко минутки за излежаване в леглото. Причината зад безсънието, сънливостта през деня, честото събуждане нощем и други нарушения на съня могат да се крият в прекомерното излагане на стресори.

Наличието на множество стресови ситуации на работното място или у дома, в университета или училище, в социалната среда или личния живот могат да доведат до нарушения на съня. Стресът е главен фактор зад безсънието и умората. Той може да бъде облекчен с поведенческа терапия, психотерапия, промяна в начина на живот, а при наличие на подлежащи психологични заболявания – и правилна медикаментозна терапия, назначена от специалист психиатър.

Освен това важна роля играе и синята светлина на екраните на дигиталните ни устройства. Тя променя циркадианния ритъм (ритъмът сън-будно състояние) на мозъка ни, поради което се променя и отделянето на хормоните, които отговарят за това да спим качествен сън и да се събуждаме отпочинали и бодри. Ефикасен метод за контрол на този фактор е ограничаване употребата на дигитални устройства в късните часове или поне включването на „нощен режим“ на тези устройства.

Някои нарушения на съня като сънна хипопнея или апнея са често срещана причина, особено при наличие на рискови фактори като фамилна история за подобни заболявания, затлъстяване, дихателни проблеми, неврологични заболявания и други. Те се диагностицират и лекуват от специалист.

Освен това, приемът на някои вещества може да доведе до нарушения на съня. Това, главно, са кофеинът, никотинът и алкохолът. Кофеинът действа стимулиращо на нервната система, както и никотинът, така че ни пречат да заспим и нарушават цикъла на здравословния сън през нощта. Приемът на алкохол може и да ни направи сънливи, но нарушава фазите на съня, намалява неговото качество и води до нарушение на цялостното му протичане. Ограничаването им може да доведе до подобрение на възможността да заспим, на протичането на непрекъснат качествен сън през нощта и по-високи нива на бодрост и енергия на сутринта, съчетани с изчезване на сънливостта през деня. Вместо тях предпочетете отпускащи напитки, като топло мляко или релаксираща чаша чай. Избягвайте също стимулиращите храни, като шоколад. Като цяло, избягвайте да се храните твърде късно вечерта, тъй като това също може да наруши ритъма на съня. Препоръчителното време за последното ястие за деня е час-два преди лягане.

HTML код на статия

Автор: vencislava.hristova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар