Скорост на зареждане на сайт

Оптимизация на скоростта на зареждане на страниците на сайт

Наскоро Google пуснаха полезен уеб инструмент за тестване скоростта на зареждане на страниците на сайт и извеждане на съответни препоръки за оптимизация на сайт.

Page speed online е много удобен, работи бързо и дава полезни насоки за оптимизиране. За момента все още няма българска версия, но не мисля, че това е проблем, защото с инструмента се работи много лесно. В текстовото поле написваш интернет адреса – на началната страница на сайта или на вътрешна страница, която искаш да тестваш и натискаш Enter. След около 5 секунди ще получиш резултати. Резултатът е под формата на индекс от 1 до 100, като колкото по-голямо е числото, толкова по-бърза е страницата от сайта ти. Но не това е същественото, а факта, че имаш полезни съвети за оптимизиране на скоростта.  Вляво най-отгоре са най-важните неща за поправяне по сайта, които ще доведат до по-бързо зареждане.

Резултатите се кешират, ако някой преди теб е извършвал търсене за този сайт, ще получиш резултати още по-бързо.

Важна ли е скоростта на зареждане на сайт?

Определено да!  Има две основни причини.

1. Посетителите на сайта ще оценят бързото зареждане на сайта и дори неусетно това ще бъде една от причините да искат да го посещават отново. Хората, които са намерили полезно съдържание в твоя сайт и го посещават редовно ще ти бъдат благодарни, че цениш времето им и им предоставяш бързо зареждащи се страници. И обратно: ако имаш тромав сайт, дори да има полезно и интересно съдържание, по-нервните потребители много бързо ще загубят доверие в сайта и е възможно никога повече да не го посетят само заради бавното зареждане.

2. Важно е за SEO оптимизацията. Доколко точно е важно, е много трудно да се измери, но при два еднакво силни сайта, този с по-бързо зареждане на страниците, със сигурност ще се класира по-добре в Google. Ботовете на търсещите машини имат време, през което изчакват една страница да се зареди и ако това не се случи страницата се пропуска. Възможно е, ако страницата съдържа много текст и в нея има обекти, които се зареждат бавно, тази страница да бъде индексирана само частично и по този начин линкове в дъното на страницата никога да не бъдат посетени и съответно цели секции от сайта да не бъдат индексирани.

Реално този инструмент не е нов и се разработва отдавна, но до момента беше достъпен само като плъгин за браузър.

Важно е да се отбележи, че това е само моментно състояние на зареждането на сайта и в някои случаи особено при споделен хостинг е възможно машината да се натоварва само в определени часове, в които скоростта да е по-бавна. Ако тези часове съвпаднат с посещенията на бота на Google, това ще окаже негативно влияние на SEO оптимизацията. Ето защо за хората интересуващи се от SEO е важно да следят в Google Webmaster Tools историята на скоростта на зареждане в моментите, в които сайта е бил посещаван от Гугъл бота. Графиката може да бъде много полезна, за откриване на проблеми от гледна точка на бота.

Не забравяй, че скоростта на зареждане от България и скоростта на зареждане от чужбина обикновено е различна. При някои евтини или безплатни хостинг доставчици е възможно да има и допълнително ограничение на скоростта към и от чужбина и то само в определени часове.

Независимо, че интернет скоростта постоянно расте, не подценявай скоростта на зареждане на сайта, защото може да ти даде предимство пред конкурентни сайтове и да направи твоя сайт любим за посетителите.

Може да прочетеш и статия за Оптимизация на сайт с използване на GZIP компресия, някои от най-често даваните препоръки за подобряване на скоростта са описани в точка „Други техники за оптимизация на CSS, JavaScript и картинки“.

Брой разглеждания на тази статия: 148

HTML код на статия

Автор: gan


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Коментарите тук са спрени