Града на липите и парк ’’Аязмото”

Парк Аязмото е създаден официално на 28 фвруари 1895година, в град Стара Загора. До този момент на терена се е простирала голяма дъбова гора, но по време на Османското робство е била изсечена, за да се осигури безопасното пребиваване на везира. След време, ерозионните процеси превръщат мястото в гол хълм. С нелеката задача за възстановяването му се заема митрополит Методий Кусев. Още в самото начало, идеята за превръщането на мястото в парк, буди скептицизъм сред жителите на града на липите. Митрополитът изпраща писма до много църкви и учреждения, с молба за семена на млади дървесни видове. Лично посреща прииждащите каруци с фиданки, някои от които са изпратени от градове, близки до Бяло Море и Мраморно море. Някои от засадените от него дървесни видове са живи и до днес. Скоро владиката е изправен пред гнева на хората, те протестират против изграждането на парка. Реална е опасността да загубят пасищата за добитъка, заради такова ”безумно” начинание.

С големи молби и убеждения Методий Кусев успява да завърши делото на своя живот.

Благодарение на него старозагорци имат своята гордост, наречена  ”Парк Аязмо”.

След Освобождението военните решават да използват парка за изпробване на различни боеприпаси и снаражения. Същите граждани, които само допреди няколко години изказвали гнева и негодуванието си против парка, не позволили мястото да се използва от военните. Организирали се и влезли в него, създавайки жива верига, с идеята да го опазят от военните. Цар Фердинат посетил Стара Загора и новосъздадения красив парк. Изказал желание върху него да бъде построена царска резиденция. Отново благодарение на протестите и организирането на гражданите на града на липите, намеренията му били осуетени.

През 1970 година на входа на парка е поставен паметник на Ленин. Паркът бил преименуван на негово име. Всички, обаче, продължили да наричат парка със старото име – Аязмото.

През 1996 година на входа е поставен нов меден барелефен паметник на митрополит Методий Кусев, в знак на признателност и благодарност към заслугите му за Стара Загора. В близост до парка, на мястото на древно езическо светилище се намира параклиса

”Свети Теодор Тритон”.  До него е  гроба на епископа, с огромна мраморна плоча.

В парка и до днес растат редки и уникални растителни видове. Това са 180 различни видове насаждения, някои от които засадени още от създаването на парка. Част от видовете са: кипарис, черен бор, сребрист смърч, райска ябълка, испанска ела,  източна туя, алепски бор и др.

Това е първият градски парк в България, създаден по Европейски образец. Не случайно е гордост за старозагорци.

 

HTML код на статия

Автор: anainsert


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 4 гласа)
Града на липите и парк ’’Аязмото”, 6.0 out of 6 based on 4 ratings

Напиши коментар