Зоопортал дава съвети как да се справим с кучешкия лай

 

В днешно време животните заемат все по-голяма част от нашия живот.  Ако искате да си изберете домашен любимец, потърсете в интернет. Всеки голям зоопортал предлага интересна информация за различните животни и техния нрав.

Кучетата, например, често се приемат като „най-добрия приятел на човека”. Тези от вас, които имат или са имали куче за домашен любимец, знаят, че лаенето е често срещан поведенчески проблем. То причинява сериозна мъка  и раздразнение на стопаните. Може да смущава и съседите. В тази статия ще научите защо кучетата лаят и причините на неподходящия лай.
Лаeнето е напълно нормално поведение, чрез което кучето комуникира и защитава своята територия. Превръща се в голям проблем, когато започне да се повтаря твърде много. Откриването на причината на прекомерния лай е от ключово значение, тъй като можем да се съсредоточим върху това и да отстраним проблема. Кучето може да лае по няколко причини: за игра, като предупреждение, от тревожност или страх, в отговор на звънеца, за да пази от посетители на вашия имот или в някои случаи просто от скука. Някои кучета ще лаят в затворени пространства (т.е. развъдник), в отговор на други кучета или просто заради шума в околната среда (т.е. коли, хора, които говорят и т.н.).
Ако крещите на своя домашен любимец “Спри да лаеш” или “Тихо”, това може да го раздразни повече.
Най-важното е да се върнете към основните принципи на дресура и да научите кучето си да дойде, когато бъде призовано. Започнете да го дресирате на място, където няма да го разсейват странични шумове и звуци. Ако кучето ви тича след съсед лаейки, идете при него, вместо да го призовавате да дойде. Трябва да му внушите, че всеки път, когато му извикате, то трябва да изпълнява нареждането ви. Това обикновено се постига с даване на лакомство след изпълнение на команда, поощтряване, милване.
Следващата стъпка при дресировката е да извикате на кучето си да дойде, когато то лае. Когато дойде, обърнете му внимание, погалете го- това ще намали тревогата и адреналина му, които са част от причината за лаенето.
Подходящите упражнения са един от начините за решаването на много поведенчески проблеми при кучето. Това дава на животното цел и му позволява да балансира своите емоции. Упражнявайте се с различните методи за дресировка поне 30 минути дневно. Повишената сърдечна честота при животното помага за производството на успокояващи хормони, които могат да доведат до по-малко лай.
Кучешкият лай наистина може да се контролира, особено когато сте разбрали защо кучето ви лае. Причините са разнообразни, но в крайна сметка трябва да приемете, че това е нормален начин на общуване за животното.

 

 

HTML код на статия

Автор: anainsert


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 5 гласа)
Зоопортал дава съвети как да се справим с кучешкия лай, 6.0 out of 6 based on 5 ratings

Напиши коментар