Сглобяеми къщи – защо са толкова предпочитани

За много хора изборът на дом означава къща, построена по познатия от години начин. Ако обаче не успеят да намерят такава според предпочитанията си, могат да се замислят дали сами да не си построят. Тогава вече имат възможност да избират между два варианта: строеж на къща по стандартния начин или сглобяем дом.

Изборът на конвенционален метод на строителство означава, че група работници месеци наред ще вдигат дома. Другата алтернатива е сглобяема къща, направена от готови модули, панели, контейнери и други части.

И макар че все още голяма част от хората залагат на готовите апартаменти или къщи, избраните модел от предлаганите на пазара сглобяеми къщи като вариант за свой дом, нараства. Доказателство за това са тенденциите в жилищното строителство от частния сектор за 2021 г., които са свързани с високата скорост на строителство и завръщането към естествените материали.

Като съвременна алтернатива на конвенционалното строителство, къщите от сглобяем тип задоволяват все по-нарастващите потребности на хората от по-малка, но уютна и удобна къща на село или във вилата, като се вземе предвид и пандемичната обстановка.

На родна почва има редица утвърдени фирми, следващи актуалните тенденции при изграждане на сглобяеми къщи. Като се доверите на професионализма и натрупания им опит, можете да се нанесете в новата си къща буквално след дни.

Предимствата на сглобяемите къщи са много:

Теренът е без значение

Могат да се построят на наклонен терен с неравности, без това да се отрази на качеството на изпълнение и на продължителната експлоатация.

Устойчивост при земетресение

Приложеният при тях метод на сухо строителство и по-леките материали допринасят за ниското им тегло и съответно за тяхната земетръсоустойчивост.

Екологичност

При производството и строителството им количеството на получените отпадъци е значително по-малко, а освен това и по-лесно се рециклират.

Бързо изграждане

Строят се бързо, защото частите са в готов вид, нужно е само сглобяване и свързване на дома към комуналните услуги.

Ниска цена

Крайната им цена е много изгодна заради нуждата от по-малко работници за по-кратко време. Не са големи и разходите за поддръжка след това.

Максимално оптимизирано вътрешно пространство

В сравнение с монолитните къщи, вътрешното пространство се оползотворява от 4 до 7% по-добре.

Добра шумоизолация

Тя се постига благодарение на сандвичевата конструкция, чийто пълнеж има звукоизолационни свойства. Ако къщата е контейнерна, всеки модул е защитен от проникване на шум от съседния.

Разнообразни конструктивни решения

Създават възможност за надграждане или пристрояване на етажи, а при контейнерните къщи могат да се разместват модули, да се намалява или увеличава броят им.

Висока енергийна ефективност

Повишената енергийна ефективност на сглобяемите къщи се получава поради намаляване на разходите за отопление и климатизация, тъй като модерните прозорци и изолационните материали не допускат външните температури да влияят до голяма степен на температурата в помещенията.

Всички сглобяеми къщи могат да се превърнат в пасивни, като се монтира фотоволтаична система, специална изолация, термопомпа и др. за намаляване консумацията на енергия.

С гарантирания си десетилетен срок на експлоатация, множеството си удобства и ниска цена, сглобяемите къщи се превръщат в една от най-добрите алтернативи за съвременен дом.

 

HTML код на статия

Автор: vencislava.hristova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар