Самбо

Самбото е бойно изкуство, боен спорт и система за самозащита. Бойното самбо е разработено и е резултат от синтеза на най – добрите техники от националните видове борби на някои държави, както и техники от джудо, айкидо, кендо и други. Самата дума САМБО идва от първите букви на САМозащита Без Оръжие. През 1981 година МОК приема бойното самбо за олимпийски спорт, но и до днес то не е включено в олимпийската програма, затова много самбисти започват да се явяват на състезания по джудо.

Днес самбото има две разновидности:

Спортно самбо – борба, близка до джудото, но с някои разлики в правилата, облеклото и протокола.

Бойно самбо – то е разработено за армията и включва както упражнения с оръжия, така и обезоръжаващи техники.

Облеклото при самбистите се състои в куртка, колан и самбовки /специални обувки за самбо/. За разлика от някои други спортове обаче, при самбото коланът не  показва степен на майсторство, дори такива степени и йерархии в самбото липсват.

Състезанията по бойно самбо, в зависимост от степента на подготовка на участниците са разделени на три степени. Оценката на техническите действия и определянето на победителя в двубоя са аналогични на тези от спортното самбо.

При самбото както участниците, така и съдийската колегия са длъжни да спазват етичните правила и норми при провеждане на състезания и двубой, като се стремят да запазят здравето на противника и да провеждат състезанията без травми за успешно развитие на самбото.

Методите за подготовка при бойното самбо имат за цел да запазят здравето на противника и състезанията да протичат без травми, но има и по – строги методи на обучение, в които съществува реална заплаха от загуба на здраве, наранявания на различни нива, в зависимост от нивото на приложните професионални задачи.

Освен физическата подготовка в бойното самбо огромна роля има и психологическата. Така в процеса на физическо обучение на състезателите по бойно самбо, се извършва и психологическата подготовка, която упражнява ума и има за цел да изключи „паниката” при внезапно възникване на стресова ситуация или при истинска заплаха за живота и здравето. Нейната цел е да научи състезателя да овладява шока и стреса, които може да се проявят при внезапно нападение. Основните принципи на психическата подготовка на боеца по бойно самбо са насочени към контрол над страха от нападателя.

В обучението по бойно самбо първи и много важен етап е усвояването на различните видове падане, което допълнително защитава боеца от евентуални наранявания. За да овладее тези методи е важна не само физическата, но и психическата подготовка на състезателя., принципът на реакция позволява на боеца да се съсредоточи върху възможно най – бърз „отговор” на атаката. Балансът контролира движенията, като ги насочва към прилагането на технически действия за запазване на равновесие. В съответствие с основните принципи на бойното самбо, обучението е насочено към систематично прилагане на техниките, така че хаотичното запаметяване на упражненията е изключено.

Комплексните упражнения, общата и специалната физическа подготовка имат за цел да подготвят състезателя по бойно самбо за борба с конкурентите си. При физическата подготовка у боеца се развива пъргавина и гъвкавост, изостря се реакцията и скоростта на техники и удари.

Като цяло, бойното самбо е резултат от синтеза на най – добрите техники от националните видове борби на някои държави, както и техники от джудо, айкидо, кендо и други. Именно поради тази причина състезателите, успоредно с подготовката по бойно самбо, тренират и някои  от тези спортове.

Състезанията по бойно самбо, в зависимост от степента на подготовка на участниците са разделени на три степени. Оценката на техническите действия и определянето на победителя в двубоя са аналогични на тези от спортното самбо.

Източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BE

HTML код на статия

Автор: djidja83


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар