Научете 6 любопитни неща касаещи човешката интелигентност

1. Много хора имат Алберт Айнщайн, със своя много висок IQ от 160, за човека имащ най-големия коефициент на интелигентност (КИ). Това не е така. Няма съмнение, че неговия IQ е доста рядко срещан, но има много гении с много по-голям КИ. Например вижте следните данни: Гари Каспаров – IQ 190, Боби Фишър – IQ 187, Ким Унг-Йонг – IQ 210 и да не пропускаме най-интелигентния човек – жена на име Мерилин вос Савант разполагаща с коефициент на интелигентност от 228!

2. Хората често употребяват думи от сорта на дебил/идиот, но знаят ли какво означават всъщност тези думи? Това са различни категории използващи се да категоризират по-обстойно умствено затруднените хора с изключително ниска интелигентност. Тоест хората с КИ от под седемдесет. По-точно дебилите разполагат с коефициент на интелигентност между 50 и 70, имбецилите между 25 и 50 и идиотите по-малко от двадесет и пет.

3. В миналото някои психолози са твърдяли че отчитането на неща от сорта на относителната скорост на движение на нервните импулси или пък размера, теглото или промени в вътрешността на мозъка, би могло да се използва за премерването на това каква е интелигентността на даден човек. Уви след проведенитеспецифични практически изследвания се стига до твърдението, че това е само една грешна теория.

4. Коефициентът на интелигентност е величина, която не се запазва еднаква във времето. По-точно човешкият интелект претърпява следното развитие: от раждането до 12 години нараства много рязко, от 12 до 15 год. също расте, обаче с по-ниска скорост, на 15 години достига максимално ниво и не се променя за известно време, като след това спада бавно с течение на времето.

5. Ако примерно изпитате своя интелект с един – два IQ теста, може да стигнете до извода, че когато решавате втория от IQ тестовете, въпреки че е с изцяло други въпроси спрямо първия, вие получавате относително по-висок резултат. Следните неща водят до този по-висок резулат: значително по-малко напрежение и притеснение, които се появяват когато човек се сблъска с нещо непознато до сега, повтаряне с първия тест на поне малка част от логиката, която е нужно да се приложи за решаване на задачите, получаване на опит от решаването на предния IQ тест и други. Следователно за откриване на най-точния резултат специалистите препоръчват решаването на два-три различни теста за интелигентност за да се отчете средния резултат от всички.

6. Достатъчно високия коефициент на интелигентност е нужно условие за успехи в учението, но само това не е достатъчно. Това означава, че ученик с прекалено ниска интелигентност задължително ще е с лоши оценки, обаче ученик с висок КИ възможно е да има добри оценки, но възможно е и да няма. Ученикът с висок IQ може да има лощи постижения поради други неща като например: страх, липса на мотивация, депресия, липса на упоритост и други.

HTML код на статия

Автор: dextersh


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар