Алтернативни източници на енергия

В епохата на научно-техническата революция един от глобалните проблеми на човечеството е създаването на възобновяеми енргийни източници. През втората половина на ХХ в. бяха осъзнати два факта – че световните запаси в Земята на традиционните горива са ограничени и че индустриалното развитие и електрическа енергия застрашават силно околната среда и здравето на хората. Източниците на възобновяема енергия са естественните явления, като слънчевата светлина, вятъра, приливите и отливите, растежа на растенията, както и топлината на земните недра. Те са екологично чиста алтернатива на изкопаемите горива и са естественно възстановяващи се или практически неизтощими.

Слънцето е най-мощният източник на енергия. Слънчевата енергия е лъчиста енергия, резултат от ядрено-съединителни реакции и за една година Земята получава от Слънцето  към 10 пъти повече от всички нейни енергийни запаси взети заедно. Тя може да се използва за отопление, осветление, както и за производство на електроенергия, топла вода и различни индустриални процеси. Повечето форми на възобновяема енергия идват пряко или непряко от Слънцето.

Вятърът представлява движение на въздуха от местата с високо атмосферно налягане, към местата с ниско. Колкото по-голяма е разликата в налягането на тези две места, толкова по-силен е вятъра. Енергията на вятъра е била използвана от векове за плаване на кораби, задвижване на вятърни мелници и изпомпване на вода. Днес, вятърната енергия задвижва вятърни турбини, които генерират електричество.Чрез свързване на въртящ се ротор с електричен генератор, вятърните турбини превръщат вятърната енергия в електроенергия. За съжаление конструирането на турбини не се посреща с ентусиазъм от всички, най-вече заради някои странични ефекти върху околната среда –  промени в микроклимата, опасност за птиците, загрозяване на пейзажа и други.

Геотермалната енергия е топлинна енергия, идваща от Земята.Тя е екологично чиста и постоянна.Топлината във вътрешността на Земята произвежда пара и гореща вода, които могат да бъдат използвани като генератори за производството на електроенергия, или за други приложения, като например за битово отопление и производство на енергия за промишлеността.

Течащата вода създава енергия която може да бъде уловена и превърната в електричество. Най-често срещаната хидроенергийна станция е язовирът. Язовирът бива построен на река, за да съхранява водата в резервоар. Водата освободена от резервоара тече през турбина,  която се завърта, което от своя страна активира генератора, който произвежда елетричество. Също така енергия от водата може да се получава и чрез електролиза на водата. Получен от водата, по метода на електролизата, водородът е най-качественото гориво. Топлината при изгаряне на единица маса е 2,5 пъти по-голяма от тази на природният газ. В същото време тази реакция е екологично чиста, защото отпадъка при нея е вода, което прави процеса неизчерпаем.

Биомасата е била важен източник на енергия още за първобитните хора. Дървото е все още най-честият източник на енергия от биомаса, но и други източници на енергия от биомаса включително хранителни култури, треви и други растения, селскостопански и горски отпадъци и остатъчни вещества, органични компоненти от битови и промишлени отпадъци се оползотворяват. Биомасата може да се използва за производството на електроенергия и като гориво за транспорта.

http://bogomil.blog.bg/technology/2010/08/11/vyzobnoviaemi-energiini-iztochnici-energospestiavashti-tehno.589638?reply=2174277

HTML код на статия

Автор: Semerdjiev


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар