Изграждането на здравословни хранителни навици при децата

Създаването на навици за здравословно хранене често става в много млада възраст. Родителите играят централна роля за това какъв вид храна яде детето. Но обвързването на дете с дълготраен ангажимент към здравословното хранене не трябва да се състои от часове в обяснения за  детското хранене.

Най-успешният начин за създаване на навици е като дадете на детето си правилният пример. Ако Вие ядете кисело мляко и зеленчуци пред детето си, то ще види, че това са полезни храни и също ще иска кисело мляко. Добрата новина е, че можете да включите здравословните закуски и хранения в ежедневието си само с няколко прости стратегии.

Започнете рано. Дори преди детето Ви да отхапе първата си хапка твърда храна, можете да установите вкусовите му предпочитания. Започнете рано – още в ранна детска възраст – и всеки ден, с всеки хранителен избор показвайте на децата, че здравословно хранене е просто в реда на нещата. Изследванията установили, че кърменето може да бъде основата за разработване на хранителните навици. Кърмачетата имат вкус за сладките и солените неща. Ако им се дадат подсладени напитки и други нездравословни храни, в началото на деня, те ще бъдат по-склонни към затлъстяване по-късно в живота.

Предложете питателен избор и разнообразие. Децата, на които се предлага разнообразие от плодове и зеленчуци всеки ден, ще бъдат по-склонни да избират тези елементи, когато те са далеч от дома. Можете също да им предложите кисело мляко с парченца плодове, това се харесва на повечето деца. Много е важно да се въведе богат избор от здравословни закуски при храненето на малкото си дете. Ако то е постоянно изложено на здравословен избор, е силно вероятно то в крайна сметка да ги включи в своите диети на по-късен етап.

Не се отказвайте, ако децата откажат. Дори ако Вашето дете отхвърля здравословните храни, многократната експозиция ще насърчи детето евентуално да ги включи в неговата рутина. Добре е да слагате зеленчуци в чинията всеки ден, както на обяд, така и на вечеря. Когато децата отказват да ядат определени храни, някои родители просто се отказват и спират да предлагат, което е много грешен подход. Продължавайте упорито да предлагате отказваната храна и ако детето Ви я отказва, изядете я пред него. Така то ще види, че тя не е отрова и става за ядене.

Нездравословните храни, като например тези, които са с високо съдържание на захар и мазнини, често се използват като “награда” за децата, които са завършили своето домашно или са почистили стаите си. Тези храни може да не са чак толкова „лоши”, ако
знаете как да ги поместите в една здравословна диета.

Научете също децата си на подходящ размер порции и им обяснете, че преяждането никога не е опция. Ако Вие се радвате на здравословните храни всеки ден, това е чудесно и можете да си позволите да отидете за сладолед в петък вечер – просто се уверете, че не е двойна или тройна порция.

HTML код на статия

Автор: Mandiran


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар