10 съвета: Какво да не казваме на сцена

За всяка група е трудно да изгради свое собствено лице на сцената. Някои фронтмени говорят твърде много, други пък не занаят какво да кажат. Професионалистите тренират с години, за да постигнат желания контакт с публиката и да се чувстват удобно пред много хора. Ето някои от най-лошите неща, които музикантът може да каже на сцена:

„Колко зле изсвирихме тази песен”, как я оплескахме и т.н. Никога не обяснявайте грешките си на публиката, дори ако са очевидни.
„Чувствайте се свободни да говорите / пиете / пушите, докато свирим” С подобна реплика вие позволявате на хората да правят всичко друго, но не и да слушат музиката ви.
„Скъсах струна/ Изпуснах си палката/ Не чувам китариста…” Свършете работата си на саундчека. Публиката е дошла на концерта, за да чуе изпълнението ви, а не да слуша извинения за нещата, които са се объркали на сцената.
„Написахме тази песен докато пътувахме един летен следобед с кола и после с влак, по залез слънце, към морския бряг… и още три минути обяснения относно обстоятелствата, които са довели до появата на песента” Всички приказки от сцената, които са по- дълги от 2, 3 минути, са напълно излишни.
„Този простак барабаниста/ басиста/ китариста днес не е в час” Всякакви обидни изрази никога не бива да се чуват от сцената. Шега е едно, обида е друго. Никога не обиждайте публиката си, не използвайте расистки, антисемитски или накърняващи правата на жените или малцинствата изрази.
„Сега ще ви разкажа виц. Един човек влязъл в бар…” Поздравления, приспахте публиката си. Никога не разказвайте вицове на сцената, особено ако са дълги.
„Откриваме концерта, както Бойко Борисов открива детски градини” Всякакви шеги или сравнения с политици или други публични личности трябва да се избягват, никога не знаете как те ще бъдат възприети от публиката.
„Ах, че хубава шега, ха, ха, ха” Не прекалявайте с вашия смях на сцената, често той издава несигурност, а не носи добро настроение, даже дразни. Оставете хората да решат кое е смешно и кое не.
„Снощи, докато бяхме в този и този хотел, казах на вокала…” С този израз поканихте куп непознати в личния си живот. Не разказвайте как сте се забавлявали предишната вечер в хотела/ кръчмата, както вече обяснихме, хората са дошли да слушат музика.
„Цена от 5 лв. за пет групи е нищо” Не говорете за пари, нито за вашите, нито за тези, отделени от хората да дойдат на вашия концерт.

HTML код на статия

Автор: hriss


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар