Как да напишем CV, когато кандидатстваме за позиция във финансовия сектор?

Според всички съвети за това как да подготвим документите си за кандидатстване за работа, трябва да подхождаме индивидуално към всяка компания и всяка позиция. А дали това важи и за индустрията? Трябва ли да се подготвим по различен начин ако кандидатстваме за работа в IT сферата, ако искаме да се занимаваме с маркетинг,  или ако сме привлечени от банковата и финансовата индустрия?

С какво да отличим автобиографията си ако искаме да правим кариера във финансовия сектор?

За да дам смислени съвети, реших да подходя отзад напред.  От финансовите, банкови и счетоводни обяви за работа може да се научи много. Прегледах десетки обяви за работа във финансовия сектор с цел да открия общото в изискванията им. Какво се оказа? Независимо дали става въпрос за счетоводител, финансов анализатор или банков служител, финансовите институции държат на две основни качества – насоченост към резултати и внимание към детайла.

Насоченост към резултати 

Организирайте CV-то си така, че да покажете какво сте постигали на позициите, на които сте били до момента.   Обикновено в CV-то си описваме какво сме правили – отговаряли сме за това, управлявали сме онова, отчитали сме се пред еди-кого-си.  Когато кандидатствате за финансова позиция, опишете професионалната си история  като наблегнете на резултатите.  Например – вместо да напишете „Отговарях за екип от 10 души, с които изготвяхме Счетоводните документи на компанията и предоставяхме месечни отчети на мениджмънта“,  фокусирайте се върху това как точно вашата работа е била ценна: „С екипа от 10 души, за които отговарях, изготвяхме 12 доклада на месец, които бяха основен инструмент при взимането на инвестиционни решения, като това компанията да отвори два нови клона в Бургас и Велико Търново“.

Ясно е, че не можете да измерите резултатността от работата си за всеки параметър, който включвате в CV-то, но се постарайте да бъдете максимално специфични и да включвате резултати, там където е възможно.  Секцията, в която описвате образованието си, също може да е резултатно-насочена, особено ако в университета сте участвали в проекти с измерими резултати. Например, вместо да напишете темата на дипломната си работа, можете да посочите, че сте били част от група, чиято цел е била да изготви план за намаляване оперативните разходи на университета.  Ако напишете и измеримите резултати от този проект – „След като внедриха нашето предложение,  оперативните разходи на университета намаляха с 2% за една календарна година“, със сигурност ще направите желаното впечатление на хората, които преглеждат документите ви за кандидатстване.

Внимание към детайла –

Работата във финансовия сектор, обикновено е свързана с цифри. Една от най-популярните български банки, например, има входен тест по математика за всичките си служители, независимо дали ще се занимават със счетоводство, инвестиционни пазари или маркетинг.  Този тест трябва да минат успешно всички бъдещи служители на банката – от касиери и обслужващи в клоновете до директорите на отдели.

Способността да се справяте с цифри и вниманието към детайла обикновено вървят ръка за ръка, за това когато кандидатствате за позиция във финансовия сектор, покажете че се интересувате от детайлите. Например, когато описвате задълженията си вместо да напишете „Събирах информация за сливания и придобивания“, опишете какво точно сте правили – „Проучвах пазара за добив на суровини с цел да събера информация за 10 компании, които бяха потенциална цел за сливане или придобиване на банката.  Като резултат от моята работа, банката беше избрана за инвестиционен банкер, който да управлява сливането на 2 от тези компании“.  С това перефразиране, уцелвате два заека – вниманието към детайла и фокусирането върху резултата.  Обръщате внимание на детайла като описвате кой точно пазар сте проучвали, колко компании от този пазар и колко компании са избрали да работят с вас и показвате резултатите от работата си – от десетте компании, които проучвах, две избраха нас за инвестиционен банкер.

Вниманието към детайла личи и в начина, по който сте форматирали CV-то си и дали сте допуснали правописни и/или граматически грешки.  Хората, които работят във финансови институции са свикнали да търсят и намират грешки в документи и специалистите по подбор не правят изключение.  За това като кандидатствате по обява на финансова институция е още по-важно ако сте решили да подравните всички дати в дясно, да няма дата която да прави изключение. Или ако имената на компаниите, в които сте работили са написани с курсив, да следвате това правило в целия документ. Правописните и граматически грешки повече от всякога могат да ви отдалечат от личната среща по избрания финансов конкурс, за това оставете CV-то си да „отлежи“ няколко дни преди да го прегледате отново и изпратите.

Ако сте избрали позиция във финансовия сектор или мечтаете да работите за банка, но нямате опит в подготовката на документи за кандидатстване, може би имате нужда от професионален консултант за търсещи работа. Свържете се с мен да обсъдим целите и възможностите ви и с удоволствие ще ви помогна да се представите по най-добрия възможен начин.

Източник: http://personalhr.eu/financial-cv/

 

HTML код на статия

Автор: tedolina


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар